Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

Министерство на финансите на САЩ

Санкциите от САЩ – оценка за Прехода или пореден апел за реална борба с корупцията

Корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната ни. Проблемите и последствията вече излизат извън националните граници – заяви служебният премиер Стефан Янев при откриването на извънредния Съвет по..

публикувано на 08.06.21 в 11:50
Еди Рама

Еди Рама пристига в България

Днес започва двудневната визита на премиера на Албания Еди Рама в България. В телефонен разговор с Рама преди дни българският премиер Стефан Янев посочи, че съвместяването на различните национални интереси е това, което движи света напред и посочи,..

публикувано на 08.06.21 в 05:05
Калин Анастасов

МВнР: Очакват ни избори с най-голям брой секции в чужбина

По-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с парламентарните избори през април. Досега заявления са подали 37 хиляди наши сънародници зад граница, а на изборите преди два месеца общият им  брой е бил 80..

публикувано на 07.06.21 в 16:22