Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изтеклата седмица България разхлаби някои от антиковид мерките си, но редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на чужди граждани на територията им. Вижте:

Турция удължи срока на действие на ограничителните мерки при пътуване до страната до 31.05.2021 г. МВнР припомня, че в страната е в сила изискване за представяне на негативен PCR тест за лицата, които влизат в Турция през сухопътните, морски и летищните граници. Изследването следва да е направено до 72 часа преди влизане в страната.

Лицата, пристигащи със самолет трябва, в рамките на 72 часа преди полета, да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция, като изпълнението на това задължение ще бъде контролирано от авиокомпаниите, осъществяващи полетите до страната. За да бъдат допуснати на борда на самолетите, пътниците над 6-годишна възраст, следва да представят и отрицателен PCR тест, извършен до 72 ч преди полета.

Изискването за негативен PСR тест като условие за качване в самолетите за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер, както и за екипажите на въздухоплавателните средства.

Очаква се Гърция да отмени карантината за пътници от 32 държави. Условието е туристите да са ваксинирани или да имат отрицателен тест за Covid-19, съобщава „Гардиън“. От следващата седмица гражданите на ЕС, на САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да подлежат на самоизолация след пристигането си в страната. Очаква се мярката да влезе в сила на 19 април. Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, се очаква да бъдат отворени девет летища в страната. Според плана на правителството, пътници ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, Атина и Солун. Същевременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат ограниченията и че целта е да се осигури безопасен Великден и още по-безопасно лято.

Белгия отменя временната забрана за несъществени пътувания в рамките на Европейския съюз, включително от и до България, от полунощ на 19 април.  Въпреки това, белгийските власти препоръчват да се предприемат пътувания само по неотложни причини, информира посолството ни в Брюксел.

Както досега, при пристигането си в страната лицата трябва да спазват режим на PCR тестване и 7-дневна карантина. Те следва да представят сертификат за отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа преди пристигането, независимо дали пътуването се осъществява с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт. 7-дневната карантина е задължителна и за влизащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина, включително в България. Тя може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината.

Остава в сила задължителното попълване на Формуляра за местоположение на пътниците (Passenger Locator Form), който позволява на полицията да идентифицира хора, които не се тестват при завръщането си.

Малдивите ще предлагат ваксини на туристите при влизане в страната. Инициативата е насочена към съживяване на туристическия сектор, съобщава CNBC. За целта властите са разработили т. нар. стратегията “3V” (“visit, vaccinate and vacation”) . По този начин Индонезия се надява да посрещне около 1,5 млн. туристи до края на 2021 г. До момента, обаче не става ясно кой ще поеме разноските по ваксинацията – дали туристът или държавата, но властите са категорични, че разполагат с достатъчно ваксини, за да осигурят имунизация на местното население и на пристигащите в страната туристи. Напомняме, че тропическото кътче е достъпно за посетители срещу представяне на отрицателен PCR тест, не по-стар от 96 часа преди влизането в страната, както и потвърдена хотелска резервация.

Тайланд одобри план за отваряне на остров Пукет за туристи от 1 юли 2021 г. Това означава, че от тази дата посещенията на острова ще бъдат възможни без задължителната в момента 10 дневна карантина.

От пътниците ще се изисква сертификат за ваксинация и тест за Covid-19 с отрицателен резултат. Имунизацията следва да бъде направена не по-рано от три месеца и не по-късно от две седмици преди влизането на територията на Тайланд. Ако новите мерки не доведат до ръст на заболеваемостта на Пукет, се очаква от 1 октомври 2021 г.,  те да бъдат въведени и на територията на цялата страна.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00