Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден за опазване на паметниците на културута

В Пловдив откриха Епископската базилика

| обновено на 18.04.21 в 12:01

На днешния Международен ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално беше открита след реновиране Епископската базилика на Филипопол. Събитието беше излъчвано на живо на сайта на пловдивската община и във фейсбук. Запис от церемонията ще откриете ТУК.  



Над 16 милиона лева са инвестирани в последните 5 години, каза на церемонията проф. Николай Овчаров. С финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" в рамките на съвместен проект с община Пловдив, е направена цялостна реставрация и консервация на находките, изградена е покриваща сграда, облагородено е и околното площадно пространство. 



Епископската базилика е построена в средата на IV век във Филипопол – днес Пловдив, и тя е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. Една от нейните забележителности са разноцветните мозайки, разположени на площ от 2 хил. кв. м. Руините на храма са открити случайно през 80-те г. на миналия век при строежа на булевард.



Епископската базилика на Филипопол е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата
(ЮНЕСКО).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Правителството определи авиопревозвачите за полети до Китай

Правителството назначи три български авиокомпании за превозвачи по международните въздушни линии между България и Китай. Авиокомпания "Компас Карго Еърлайнс" ще осъществява редовни товарни полети по линиите София-Шанхай-София, София-Джънджоу-София и..

публикувано на 27.03.24 в 16:41

Българите се тревожат за по-важни проблеми от политическата криза

Сред водещите проблеми на българите не са престъпността, имиграцията, жилищата, околната среда и климатичните промени, сочи представително проучване на Евробарометър от февруари 2024 г. За 2/3 от запитаните най-важните проблеми са „безработицата“ – 39% и..

публикувано на 27.03.24 в 15:23

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55