Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 406

| обновено на 17.04.21 в 19:37
Ваксинация с препарата на компанията "Модерна".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма препоръка за изваждането на “Астра Зенека” от ваксинационния план

“На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с “Астра Зенека”, съобщи за бТВ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите му, оценката на Европейската агенция по лекарствата показва, че съотношението полза – риск е положително, затова се препоръчва прилагането на препарата да продължи съобразно решението за употреба. През следващата седмица се очаква агенцията да излезе със становище относно допълнителния анализ на данните за безопасност. Все още няма категорична препоръка за втората доза от ваксината, въпреки че някои държави вече обмислят тя да бъде с РНК препарат. Според Богдан Кирилов само към оксфордската ваксина у нас се наблюдава намален интерес, но все пак по 500-600 души дневно са се ваксинирали с “Астра Зенека” през последните дни.

Ваксинираме се два пъти по-бавно в сравнение с другите страни

“Броят на диагностицираните с Covid-19 е по-голям и проблемът не е решен”, коментира пред БНТ д-р Александър Симидчиев, председател на парламентарната здравна комисия. Според него ваксинацията у нас се извършва два пъти по-бавно в сравнение с другите страни. “Ваксините са единственият начин, по който устойчиво можем да решим проблема”, каза още той и подчерта, че е необходимо да се имунизират най-рисковите групи. Депутатът изрази мнението, че не е логично да се прекрати дейността на Националния оперативен щаб и е трябвало да има повече послания към определените групи – как възрастните хора да се пазят от коронавируса, как младите да ги предпазват.

Броят на починалите от Covid-19 от началото на епидемията надхвърли 15 хиляди

2126 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 15 638 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали 14% от пробите. Най-много новозаразени има в София – 522, в Пловдив – 194, във Варна – 166 и в Стара Загора – 157. В болница са настанени пациенти 9195, а в интензивни отделения се намират 801. Починалите са 121 души и с тях общият им брой надхвърля 15 хилядиот началото на епидемията, докато излекуваните са 3642. Активните случаи са 65 754. Поставените дози ваксини до момента са 634 129 – от тях 13 755 през последните 24 часа. Ваксинирани и с двете дози са 126 884 души.

Гърция премахва строгите условия за влизане в страната

От понеделник отпадат строгите ограничения за влизане в Гърция, отнасящи се за 32 страни, включително и България. Седемдневната карантина вече няма да важи за ваксинираните срещу коронавирус и за хората с отрицателен PCR тест.

Без карантина за ваксинирани и преболедували на влизане в Словакия

Словакия премахва карантирата при влизане в страната за граждани, идващи от Европейския съюз, ако са ваксинирани срещу Covid-19 или са прекарали болестта. За да докажат имунизацията, те ще трябва да представят ваксинационен сертификат. Мярката влиза в сила на 19 април и ще важи също за пристигащите от Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания. Остава правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Подробности вижте ТУК

Ваксинират възрастни хора в Хасково и Шумен

Продължава работата на зелените коридори за имунизиране на хора над 65 годишна възраст. В Хасково днес и утре на желаещите, които попадат в четвъртата фаза от ваксинационния план, се поставят РНК ваксини. В Шумен също се имунизират възрастни хора без предварително записване. Те получават ваксина на “Файзер”/”Бионтех”.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00