Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 407

Снимка: БГНЕС

Борисов разпореди възстановяването на НОЩ
Премиерът в оставка е разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство. Това стана ясно днес, на извънреден брифинг на ГЕРБ. По думите на Борисов, повечето партии в парламента са призовавали за закриването на Националния оперативен щаб и предложи д-р Александър Симидчиев да го оглави и да дава указания на министрите, докато има ново правителство как да действа. Премиерът в оставка коментира още че, членовете на Националния оперативен щаб са държавни служители, а щабът е съвещателен орган към министър-председателя, затова и закриването му е било следствие от оставката на правителството.

Рано е да се говори за колективен имунитет срещу Covid -19 в България
Освен известните южноафрикански, берлински, румънски и други мутации на Covid-19 по света, в Северна България е засечен нов вариант, който българските здравни власти проучват. Пред Нова Тв, имунологът акад. Богдан Петрунов коментира, че заради голямата изменчивост на вируса е възможна и четвърта вълна на Covid-19, което ще наложи постоянно разработване на нови ваксини. По отношение на колективния имунитет, имунологът е по-скоро скептичен заради темповете, с които върви имунизацията. Акад. Петрунов добави, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември и подчерта, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността. Специалистът коментира също,  че в становището на ЕМА, относно появата на тромби при ваксина с Астра Зенека, става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана. Освен това, тромбоемболията се среща често при заболяването Covid -19, за разлика от случаите при имунизация, където е рядкост, посочи той.

Здравните експерти в България препоръчват разхлабването на мерките да се забави
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ) предуреди, че разхлабването на мерките неминуемо ще даде отражение на заболеваемостта. В интервю за БНР той посочи, че ще препоръча предстоящото отваряне на нощните заведения да не бъде предприето. Освен това, според Кунчев, е необходимо да има координиращ орган в борбата с Covid-19, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения. По думите на здравния експерт, "България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", а високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.  По отношение на ваксините, епидемиологът коментира, че е наложително да има кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Близо 14% от пробите за Covid-19 са положителни
Новите случаи на Covid-19 в България са 1076, показват данните на Eдинния информационен портал. От направените 7822 тестове, 13,8 % са положителни. Най-много новозаразени има в София – 277, във Варна - 114 и Бургас - 108. Излекуваните са 1204, починали са 38 души, а в болница се намират 9204 пациенти – от тях 797 в интензивни отделения.

Вчера са поставени 3087 дози ваксини и с тях общият им брой става 637 216. Реимунизираните са 128 020.

Редактор: Дарина Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 14 март 2024 г.

България скърби за своя православен пастир! На 13 март на 78-годишна възраст ни напусна Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. В "България днес" припомняме за човека, със светско име Симеон Николов Димитров, и духовен..

публикувано на 14.03.24 в 19:00

България днес – 13 март 2024 г.

Ще се случи ли първата в историята ни правителствена ротация и как ще повлияе тя на обществото? Отговорите търсим в „България днес“ на 13 март. И още – българчетата от школа „Колорит“ на Майя Ананиева с поредно признание от..

публикувано на 13.03.24 в 19:00

България днес – 12 март 2024 г.

Днес ви срещаме доц. д-р Емилия Занкина – една българка, начело на филиала на американския университет "Темпъл" в Рим, за да разберем как изглежда страната ни през погледа ѝ на изследовател на политиките в Източна Европа, но не само.  Говорим за..

публикувано на 12.03.24 в 19:00