Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За киселото мляко и лечението на Covid-19

Снимка: архив

Молекули в киселото мляко са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително „цитокинови бури“, причинени от Covid-19, съобщиха изследователи от университета Бен-Гурион в Южен Израел. Учените, идентифицирали молекулите – проф. Раз Йелинек и студентът Орит Малка, уточняват също, че киселото мляко има потенциала да се бори и с патогенните бактерии. По-конкретно молекулите са в състояние значително да намалят вирулентността на причинителя на холера. "Не мисля, че досега има молекулярни механизми, за които хората със сигурност са знаели, че имат терапевтичен ефект. Сега вече знаем", посочва проф. Йелинек.

Да направиш хубаво кисело мляко, е все едно да отгледаш хубаво бебе - толкова е деликатен процесът. Това твърди инженер Мария Стефанова-Кондратенко, която създава и ръководи Националната лаборатория към някогашното държавно предприятие „Млечна промишленост“, в продължение на 25 години. В интервю за Радио България преди време тя обясни каква е разликата между българското кисело мляко и йогурта? – вижте публикацията „Мария Кондратенко: Западът не успя да постигне тайната на българското кисело мляко“.

Българското кисело мляко е известно и ценено по целия свят. В годините преди пандемията, почитателите вкусния здравословен продукт от разни кътчета на България, а и от чужбина, се включваха в специалния Празник на киселото мляко в град Трън. Родом от трънския край, или по-точно от село Студен Извор, е откривателят на млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията в родното мляко. Д-р Стамен Григоров описва новооткритата бактерия през 1905 година и я кръщава на България- Lactobacillus Bulgaricus. За това разказва публикацията „За българското кисело мляко, полезната бактерия и нейния откривател“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Е. Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25