Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фатме Шабан за успехите на тепиха и в живота

Снимка: БФБ

Фатме Шабан е най-младата състезателка сред жените в Националния отбор по борба. В спортната си биография е записала победи в множество първенства, а един от последните ѝ триумфи беше в края на март, на Международния турнир „Петко Сираков и Иван Илиев“ за свободна, класическа борба за девойки до 23 години.

17-годишното момиче започва да се занимава със силовия спорт в разградското село Самуил, още когато е на 11 години. Решава да продължи образованието си в спортното училище в Разград, където се запознава с настоящия си треньор Дениз Хамид.

„Фатме има голяма дарба, голям талант, обича да учи, да чете, пълна отличничка е. Много е дисциплинирана. Когато не се подготвя за  състезания чете книги, развива се“, описва я наставникът. Младата боркиня се възхищава от успехите на изявените български състезателки Тайбе Юсеин, Миглена Селишка и Евелина Николова, която наскоро спечели квота за Олимпийските игри.

Въпреки пандемията, Женският национален отбор по борба и индивидуално Фатме Шабан има с какво да се похвалят:

Пет пъти бях национален шампион на България, два пъти съм била национален вицешампион, наскоро спечелих първенство в Международния турнир по борба „Петко Сираков“, участвала съм в две Европейски и едно Световно първенство. Имам медали от турнири, проведени в България, Румъния и Испания“ - споделя за победите си дотук, младата състезателка. Треньорът на националния отбор на жените Петър Касабов гласува доверие на Фатме Шабан като я включи в разширения състав на жените, по време на последния им тренировъчен лагер с поглед към Олимпийските игри в Токио.

Освен спорта, турнирите и тренировките, Фатме си има и любимо хоби - да рисува. „Докато рисувам се разсейвам и се чувствам отпочинала“, казва момичето.

Талантливата спортистка има послание към тези, които смятат да се трудят за успех: „На себе си и на тях пожелавам да вървят със самочувствие по пътя, който са избрали. Да не се отказват, когато е трудно, напротив - да продължат въпреки това. Резултатът и успехите ще дойдат, когато трябва“.

А бъдещи надежди в този спорт има. По думите на треньора Дениз Хамид, „в Разград и Лудогорието борбата продължава да бъде един от традиционните спортове“.

В разградския спортен клуб по борба „Лютфи Ахмедов“ в момента има близо 50 картотекирани състезатели - момчета и момичета на възраст от 9 до 18 години. “В района, освен нашия клуб, имаме още 5-6 клуба, където  също имат много състезатели и ученици“, уточнява Дениз Хамид.

Снимки: БФБ и Facebook /Фатме Шабан



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03