Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фатме Шабан за успехите на тепиха и в живота

Снимка: БФБ

Фатме Шабан е най-младата състезателка сред жените в Националния отбор по борба. В спортната си биография е записала победи в множество първенства, а един от последните ѝ триумфи беше в края на март, на Международния турнир „Петко Сираков и Иван Илиев“ за свободна, класическа борба за девойки до 23 години.

17-годишното момиче започва да се занимава със силовия спорт в разградското село Самуил, още когато е на 11 години. Решава да продължи образованието си в спортното училище в Разград, където се запознава с настоящия си треньор Дениз Хамид.

„Фатме има голяма дарба, голям талант, обича да учи, да чете, пълна отличничка е. Много е дисциплинирана. Когато не се подготвя за  състезания чете книги, развива се“, описва я наставникът. Младата боркиня се възхищава от успехите на изявените български състезателки Тайбе Юсеин, Миглена Селишка и Евелина Николова, която наскоро спечели квота за Олимпийските игри.

Въпреки пандемията, Женският национален отбор по борба и индивидуално Фатме Шабан има с какво да се похвалят:

Пет пъти бях национален шампион на България, два пъти съм била национален вицешампион, наскоро спечелих първенство в Международния турнир по борба „Петко Сираков“, участвала съм в две Европейски и едно Световно първенство. Имам медали от турнири, проведени в България, Румъния и Испания“ - споделя за победите си дотук, младата състезателка. Треньорът на националния отбор на жените Петър Касабов гласува доверие на Фатме Шабан като я включи в разширения състав на жените, по време на последния им тренировъчен лагер с поглед към Олимпийските игри в Токио.

Освен спорта, турнирите и тренировките, Фатме си има и любимо хоби - да рисува. „Докато рисувам се разсейвам и се чувствам отпочинала“, казва момичето.

Талантливата спортистка има послание към тези, които смятат да се трудят за успех: „На себе си и на тях пожелавам да вървят със самочувствие по пътя, който са избрали. Да не се отказват, когато е трудно, напротив - да продължат въпреки това. Резултатът и успехите ще дойдат, когато трябва“.

А бъдещи надежди в този спорт има. По думите на треньора Дениз Хамид, „в Разград и Лудогорието борбата продължава да бъде един от традиционните спортове“.

В разградския спортен клуб по борба „Лютфи Ахмедов“ в момента има близо 50 картотекирани състезатели - момчета и момичета на възраст от 9 до 18 години. “В района, освен нашия клуб, имаме още 5-6 клуба, където  също имат много състезатели и ученици“, уточнява Дениз Хамид.

Снимки: БФБ и Facebook /Фатме Шабан



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03
Нургюл Салимова

Пето реми за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

В партия, продължила пет часа и половина, Нургюл Салимова завърши реми с белите фигури срещу украинката Анна Музичук на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Българката водеше играта през цялото време, но не успя да се..

публикувано на 14.04.24 в 10:07
Боряна Калейн

Българските гимнастички със злато, сребро и бронз на домашната Световна купа

С пълен комплект медали се окичиха българските състезателки в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в София. В индивидуалната надпревара Боряна Калейн изигра отлично съчетанията си с бухалки и лента и спечели титлата. Стилияна..

публикувано на 14.04.24 в 09:14