Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първа доза на AstraZeneca втората ще може да бъде на Pfizer

Снимка: архив

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Такова решение е взел Националният ваксинационен щаб, съобщиха на пресконференция министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
Стана ясно също, че всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
 
Лицата, ваксинирани с първа доза с ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer – не по-рано от 84 дни от първата доза на AstraZeneca. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза щe се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Преболедували от Covid-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14