Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 408

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След първа доза на AstraZeneca втората ще може да бъде на Pfizer
Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Такова решение е взел Националният ваксинационен щаб, съобщиха на пресконференция министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Стана ясно също, че всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. 

Тези, ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer – не по-рано от 84 дни от първата доза на AstraZeneca. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена. Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов. Още по темата – ТУК.

Разхлабиха още от противоепидемичните мерки 

От днес, 19 април, се допускат посещенията в детски центрове, при използване на не повече от 50 % от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.

Позволено е и провеждането на културни и развлекателни мероприятия, при използване на не повече от 50 % от капацитета на помещенията. Същото важи за посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси.

9% са новите случаи на коронавирус за денонощието
418 с новите потвърдени случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие, сочи Единният информационен портал към полунощ. Това са 9% от направените лабораторни изследвания при направени 4644 тестове. Най-много са новите случаи в София град – 125, в област Варна – 67 и в област Бургас – 26.

Броят на пациентите с коронавирус в болниците е 9229. В интензивни отделения са 783-ма – с 14 по-малко от вчера. За изминалите 24 часа са починали 57 души, излекувани са 1441. В неделния ден са поставени 1227 ваксини. Повечето от тях са с американските РНК-препарати на Pfizer и Moderna. С тях общо поставените дози в страната вече са 638 443.

Лекар загуби битката с Covid-19 след повторно инфектиране
Лекар от ЦСМП в Свиленград загуби битката с вируса, след като се зарази повторно, информира БНТ. 59-годишната д-р Огняна Кумбова е преболедувала вируса в края на м.г. Тя е поредният лекар в Хасковска област, когото вирусът погуби. Починалите вследствие на коронавируса в Хасковска област в последното денонощие са 7. От общо 255 болни, настанени в ковид отделенията на болници в Хасковска област, 50 са в Свиленградската, показват днешните данни на областния щаб.

Гърция отвори за леки коли и граничния пункт „Маказа“
Граничният пункт „Маказа“ е отворен пробно за преминаване на леки автомобили към Гърция. На пункта от гръцка страна до 26 април ще работят мобилни здравни екипи, които вземат бързи тестове за Covid-19 от всеки преминаващ в часовия интервал 7:00-23:00 часа. В нощните часове в двете посоки няма да се пропускат пътници през пункта - ще могат да преминават само водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки.

От днес отпадна и задължителната седемдневна карантина за влизащите в Гърция граждани от ЕС, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ. Влизането в страната става със сертификат за имунизация на английски език или PCR тест. Гърция ще признава всички ваксини, без изключение.

Въпреки очакванията за поток от леки автомобили, тази сутрин на „Маказа“ нямаше трафик към Гърция, съобщи кореспондентът на БНР в Кърджали Валя Апостолова. Отварянето на границата за седмица е тест очакваното на 14 май цялостно отваряне на Гърция за летния туристически сезон, а според жителите на близкото до границата село Кирково възобноването на пътуванията между двете страни е жизненоважно за местния бизнес.

Д-р Стоян Монев: Колективен имунитет у нас е възможен през октомври
Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края на октомври. Това каза в интервю за БНР д-р Стоян Монев, който работи в болница в Германия. Комуникационно погледнато, ваксината на AstraZeneca е неспасяема, коментира д-р Монев. По думите му, има стотици пъти по-добри данни за хората, които се ваксинират с AstraZeneca, но фактите не работят, защото хората реагират емоционално.

След 150-200 новозаразени на 100 хиляди, ситуацията е изпусната от контрол, отбеляза Стоян Монев относно управлението на здравната криза в България. Според него освен ваксинацията ключът към с справяне със ситуацията се крие в санитарните и хигиенни мерки, които трябва да се спазват.

Белгия отмени забраната за пътувания
Белгия отменя от днес забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и България, съобщи българското външно министерство. Въпреки това белгийските власти препоръчват да се предприемат пътувания само по неотложни причини. Седемдневната карантина е задължителна за пристигащите в Белгия след престой повече от 48 часа в чужбина.

Ако на седмия ден има отрицателен PCR тест, карантината отпада. При положителен резултат, следват още десет. Изключение има само при престой в Белгия под две денонощия.

Редактор: Весела Кръстева 


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 


Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на 
Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00