Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна ли е коалиция „всички срещу първия“ в парламента?

Снимка: БГНЕС

Днес президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила в Парламента - коалицията ГЕРБ/СДС. От проведените вчера консултации при държавния глава стана ясно обаче, че въпреки изборната си победа, партия ГЕРБ ще остане в опозиция, а предложен от нея кабинет няма да бъде подкрепен.

БСП, ДПС, „Демократична България“ „Изправи се! Мутри, вън!“ посочиха, че ще подкрепят правителство, съставено от т.нар. „партии на протеста“. „Доколко трайна ще бъде тази подкрепа, особено от партия като ДПС е трудно да се предвиди“ - контрира политологът Евгений Дайнов, и коментира като „нелепи“ думите на премиера в оставка Бойко Борисов, за сговор между Движението и Демократична България:

Евгений Дайнов

„Той подхвърля цветни балони във въздуха, опитвайки се да замъгли реалната картина. Аз като пряк свидетел на случилото се на „Росенец“, мога да кажа, че на няколко пъти имаше доста напрегнати ситуации. Освен това сега предстои от Демократична България да поискат анкетна комисия за „Росенец“ и именно там някъде ще свърши мимикрията на ДПС, че вече са на страната на добрите“, категоричен е Дайнов в интервю за БНР-„Хоризонт“.

Страхил Делийски

Политологът Страхил Делийски споделя усещането, че „политиците играят игра, която е интересна за тях, а не за всички ни – това е усещане, което няма как да върне доверието в политическия процес в страната и това е огромен проблем". По думите му, България влиза ведин безкраен финал на модела, в който никой не иска да поеме отговорността за началото на новия политически процес“.

Темата за бъдещите политически действия провокира множество коментари. Пред БНР политологът Георги Карасимеонов прогнозира, че макар да са една много мълчалива партия, от „Има такъв народ“ ще направят опит да формират правителство, за което вероятно ще получат немалка подкрепа.

Георги Карасимеонов

„Слави Трифонов си дава ясна сметка за очакванията на хората към него и другите партии на протеста и има достатъчно добри съветници, които са му казали, че едни предсрочни избори, проведени в рамките на предстоящите няколко месеца, няма да донесат съществена промяна за неговата партия, а по-скоро ще задълбочат проблемите в страната“, обяснява Карасимеонов.

„Всеки нов човек, когато стъпи на ново място, най-правилно е да бъде предпазлив – коментира от своя страна политологът Димитър Аврамов.– Онези, които говорят много, невинаги са най-подготвени. „Има такъв народ“ действат по конституционната процедура, говорят малко и ако се водим по дамата, която предложиха за председател на НС, трябва да сме оптимистично настроени и да чакаме с интерес онова, което ще предложат по-нататък.“

Димитър Аврамов

Едно от нещата, което стана ясно още от първото заседание на новия парламент беше, че той ще бъде различен от досегашните. Сред доказателствата за това бе огромният обществен интерес, който предизвикаха първите заседания. Освен това новите депутати успяха да постигнат консенсус по ключов за по-нататъшната работа на парламента въпрос – изборът на нов председател и за необходимостта, според Аврамов, „политическият вирус във властта, да бъде поставен под карантина“.

„За нас е много важно, че в момента, след властовата концентрация и стагнация, имаме парламент, в който различни политически сили трябва да се опитат да намерят съгласие, ако не – отиваме на нови избори. Здравословно за гражданите е да има несигурност и властта да е слаба, защото в последните 10 години тя беше силна и мачкаше всичко. Това трябва да се промени и ви уверявам, че политиците ще станат много по-достъпни, което ще бъде в наша полза.“

Поетът Бойко Ламбовски също изрази надежда, че компромисът е постижим, но посочи и своите резерви:

Бойко Ламбовски

„Факт, че делигирахме една тежка отговорност на господин Слави Трифонов, но управлението в нашата страна, се е превърнало в някакъв доста допустим и привидно лек бизнес. Аз мисля, че това е измамна лекота и затова имам известни опасения, да не се стигне до форма на политически хаос.“

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16