Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на ГЕРБ-СДС мандат за съставяне на правителство

| обновено на 20.04.21 в 14:45
Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов.
Снимка: Скрийншот/Фейсбук на Р. Радев

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС. Кандидатът за премиер Даниел Митов има 7 дневен срок да сформира правителство, което да получи парламентарна подкрепа.

На излизане от президентството Даниел Митов заяви, че ГЕРБ-СДС ще поканят официално за разговори парламентарните групи, които "стоят идеологически най-близо" до тях - "Демократична България" и "Има такъв народ". "Аз се надявам, че в българския политически живот и в българския парламент могат да се възстановят нормалното държавническо говорене и сериозният подход към нещата", посочи Митов. ​
ГЕРБ-СДС ще търсят подкрепа от  "Демократична България" и "Има такъв народ", като предстои да ги поканят официално за разговори. Това стана ясно от думите на Даниел Митов пред журналисти, на излизане от президентството. "От БСП и ДПС няма да търсим подкрепа", заяви Митов.

На проведените вчера консултации при президента, от партията обявиха, че са готови с предложение за състав на Министерския съвет. По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов представи листата за министри на  ГЕРБ-СДС.

"Предложих Дани Митов за премиер“, каза Борисов от болницата, където е на лечение след операция на коляното. За вицепремиер и министър на отбраната е предложен лидерът на СДС Румен Христов. За министър на културата е посочен музикантът Калин Вельов, а за ресор туризъм - Любен Дилов-син. Регионалният ресор се възлага на Александър Иванов.

Предлага се Томислав Дончев да поеме отново еврофондовете, Екатерина Захариева да остане начело на дипломацията, Кирил Ананиев на финансите, Деница Сачева за социален министър и Десислава Ахладова за правосъден. Ивелина Василева е предложена за екоминистър, Десислава Танева за земеделски, Жечо Станков за министър на икономиката, Росен Желязков - на транспорта, а Делян Добрев на енергетиката. Ако предложения състав на кабинета бъде одобрен от народните представители, Красен Кралев отново ще отговаря за спорта, проф. Костадин Ангелов за здравеопазването, а Красимир Вълчев ще застане начело на образованието.

Номинираният за премиер Даниел Митов определи състава като "амалгама между приемственост и опит от една страна, и, от друга страна - обновление". И категорично уточни:  "Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашия проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме от там нататък решения в максимално кратки срокове".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35
Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10