Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изрисуван трамвай и тролейбус показват сходни елементи от различни култури

„Галерии на колела” тръгнаха по улиците на София

Петя Илиева представя красотата на културно-историческото наследство

7
Снимка: Десислава Семковска

Две необичайно „облечени” превозни средства от обществения транспорт тръгнаха по улиците на София – трамвай-галерия с елементи от България и Белгия и тролейбус с фолклорни мотиви от България и 21 държави от всички континенти. Това е третото издание на проекта Art4Diplomacy („Изкуство за дипломация”) на българската художничка Петя Илиева.

„За пореден път показвам пред широка публика, че изкуството може да промени начина, по който възприемаме света. Пред международни публики представям уникалното и красивото от страната ни, а тук, в България, събирам заедно елементи от културите от всички краища на света” – казва Петя Илиева.

Идентичен трамвай ще тръгне и по улиците на Брюксел
Миналата година Петя Илиева показа богатството и красотата на различните народи в ревю на национални костюми.

Трамвай 10 е облепен с изображения от България и Белгия. Великолепните колажи, хармонично преливащи един в друг, разкриват сходни природни и архитектурни обекти, исторически паметници и обичаи от двете държави.

Стоковата борса в Брюксел и Народният театър „Иван Вазов” в София
А поводът е 120 годишнина на първия електрически трамвай в София. На 1 януари 1901 г. белгийската фирма „Electric Trams SA” монтира първата трамвайна линия, дълга 23 км., а София се превръща в една от първите столици в света с електротранспорт.

„С Белгия имаме дълги исторически, културни и икономически отношения – обяснява художничката. – До 1935 г. тя е най-големият инвеститор в България. Сега, чрез този трамвай, показвам на белгийците, че пазим уважението и спомена от съвместната ни работа и в същото време им даваме възможност по различен начин да представят страната си пред жителите и гостите на София. Двете държави имат много повече общо, отколкото мислим.”

Петя Илиева и Н. Пр. Фредерик Мьорис, посланик на Кралство Белгия в България
Софийските тролеи пък са първите на Балканите. Тролейбус 1 е „облечен” по случай 80-годишнината си, а изображенията показват красотата на културно-историческото ни наследство, в хармонична симбиоза с това на близки и далечни страни от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Това са колажите, участвали в първия проект на Петя Илиева.

Първият проект на Art4Diplomacy получи много топъл отзвук не само в България, но и в цял свят.

„Новото сега е включването на Аржентина. Тя е първата страна извън Европа, освен САЩ и Иран, с която България (през 1931 г.) установява дипломатически отношения. Тази година отбелязваме 90 г. от това събитие. А дядото на настоящия аржентински посланик у нас – Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасоф – е българин, емигрирал там през 1911 г.” – отбелязва Петя Илиева.


Какво иска да покаже талантливата Петя Илиева на хората с тези „подвижни галерии”?


„За любопитните ще донеса информация, за незаинтересованите ще внеса цветен акцент, преминаващ по улиците в забързаното им сиво ежедневие. Вече имаме разговори с чужди посланици да мултиплицираме идеята и в техните страни. Не трябва да забравяме, че изкуството носи и познание, емоции, и това го прави най-изпитаното и най-сигурното работещо средство в публичната дипломация.”


Двете превозни средства не са избрани случайно – те пътуват по най-дългите линии, които минават през централните и знакови места в столицата. Те ще бъдат по софийските улици 1 година, за да ги видят повече хора и да разберат, че когато изнесем културата на улицата, тогава тя се превръща в призвание и носи много по-голямо удовлетворение на твореца и полза на обществото.

Снимки: Десислава Семковска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 05:25

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37