Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 409

Марияна Николова
Снимка: БГНЕС

Обмисля се облекчаване на влизането на туристи в България

Обмислят се възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната, обяви пред журналисти във Варна Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма в оставка. Сред обмисляните възможности са сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела, предаде пресцентърът на министерството. По думите на Николова, до края на седмицата се очаква Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в България. "Разчитам на здравните власти и тяхното решение, така че за Великденските празници през май да имаме посещения", уточни вицепремиерът.

България и Турция очакват нормализацията след пандемията

Пандемичната обстановка е била обсъдена в телефонен разговор между премиерът в оставка Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Двамата са изразили надежда, че в най-скоро време заплахата ще отмине и условията за туризма и бизнеса ще се нормализират. Според Борисов, благодарение на имунизацията, кризата може да бъде преодоляна още през тази година.

Нараства броят на смъртните случаи от Covid-19

Новорегистрираните случаи на коронавирус в България са 2434. Позитивни са 15,25% от направените 15 952 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени има в София – 522, Пловдив – 264, Стара Загора – 186, Варна – 167, Русе – 125, Благоевград – 102 и Велико Търново със 100.

Хоспитализираните са 8834, а в интензивни отделения са 780 болни.

За последните 24 часа са излекувани 4244 души, но броят на починалите – 217, се приближава до най-високите нива от есента.

През изминалото денонощие са поставени 7044 ваксини. Общият на ваксинираните вече е 645 486. Реимунизирани 131 069 души.

Проф. Коста Костов: Новият НОЩ трябва да бъде надвластови

Трябва да има структуриране на нов съвет, който да управлява кризата. В него трябва да са други хора, които трябва да печелят ново доверие сред разединеното ни население. Един новосформиран щаб трябва да е надвластови, независима институция, структурирана по друг начин, излъчена от Народното събрание“, коментира пулмологът проф. Коста Костов в интервю за БНР. По думите му новият щаб трябва да има две структурни единици - едната да управлява мерките и втората да се занимава с диагностично-лечебните процеси.

Още за анализи относно управлението на ковид кризата в България – ТУК.

Хората с астма трябва да особено внимателни по отношение на Covid-19

Пациентите с астма трябва да са особено предпазливи, тъй като вирусите, в т.ч. и Covid-19, могат да влошат астмата. Това каза в интервю за БНР д-р София Ангелова, която уточни, че назначеното от пулмолози или алерголози лечение трябва стриктно да се спазва, за да защитава астматиците и срещу вирусите. Често сезонните алергични реакции отслабват защитата и страдащите от ринити и астматични пристъпи стават по-уязвими.

Гърция се отваря за туристи, но ограниченията остават

След отпадането на задължителната карантина за пристигащите в Гърция от страни в ЕС, условията за влизане вероятно ще останат валидни за целия предстоящ туристически сезон. Гръцките власти ще изискват сертификат за поставена имунизация или отрицателен тест за Covid-19, информира кореспондентът на БНР Катя Пеева. Интересът на туроператорите е насочен към малките гръцки острови, заради по-безопасната среда. Туристите се насочват най-вече към гръцките острови, където са ваксинирани всичките им жители.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Д.Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00