Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата запазва стабилен фискален резерв

Снимка: архив

Актуализация на бюджета може да се наложи само при влошаване на пандемичната обстановка, каза в парламента финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

За борба с Covid-19 от началото на кризата до 31 март 2021 г. държавата е дала 2,6 млрд. евро. 920 млн. евро са отишли за подкрепа на домакинствата, 1,13 млрд. евро за бизнеса, а 560 млн. за пряко заетите в овладяването на пандемията. Фискалният резерв е 4,35 млрд. евро. 1,8 млрд евро от тях са парите в Сребърния фонд за пенсиите. За първото тримесечие на 2021 г. хазната е на дефицит 0,5% от БВП.

Националният план за въвеждане на еврото е в напреднала фаза, за да бъде спазен срокът за изготвяне 30 юни 2021 г. , отчете министърът. Ананиев подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54