Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата запазва стабилен фискален резерв

Снимка: архив

Актуализация на бюджета може да се наложи само при влошаване на пандемичната обстановка, каза в парламента финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

За борба с Covid-19 от началото на кризата до 31 март 2021 г. държавата е дала 2,6 млрд. евро. 920 млн. евро са отишли за подкрепа на домакинствата, 1,13 млрд. евро за бизнеса, а 560 млн. за пряко заетите в овладяването на пандемията. Фискалният резерв е 4,35 млрд. евро. 1,8 млрд евро от тях са парите в Сребърния фонд за пенсиите. За първото тримесечие на 2021 г. хазната е на дефицит 0,5% от БВП.

Националният план за въвеждане на еврото е в напреднала фаза, за да бъде спазен срокът за изготвяне 30 юни 2021 г. , отчете министърът. Ананиев подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г.

Още от категорията

Илияна Цанова става заместник генерален директор по бюджета в ЕК

Българката Илияна Цанова е назначена за заместник генерален директор на Генералната дирекция по бюджета в Европейската комисия, съобщи заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. От 1 септември Цанова ще отговаря за вземането и..

публикувано на 02.06.21 в 16:12

Ниска изкупна цена и залежала продукция – пречки пред тазгодишната лавандулова реколта

България се намира в челото на производителите на лавандулово масло в света, като преди няколко години бе изместила дори Франция. Традиционни пазари, за които страната ни изнася лавандулово масло са САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай,..

публикувано на 02.06.21 в 12:00

Стара Загора е домакин на изложението за земеделие БАТА АГРО ​

Най-новото от агротехниката и технологичните иновации, както и пълно разнообразие от продукти и услуги за земеделието се представят на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което беше открито министъра на земеделието, храните и горите Христо..

публикувано на 01.06.21 в 11:20