Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата запазва стабилен фискален резерв

Снимка: архив

Актуализация на бюджета може да се наложи само при влошаване на пандемичната обстановка, каза в парламента финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

За борба с Covid-19 от началото на кризата до 31 март 2021 г. държавата е дала 2,6 млрд. евро. 920 млн. евро са отишли за подкрепа на домакинствата, 1,13 млрд. евро за бизнеса, а 560 млн. за пряко заетите в овладяването на пандемията. Фискалният резерв е 4,35 млрд. евро. 1,8 млрд евро от тях са парите в Сребърния фонд за пенсиите. За първото тримесечие на 2021 г. хазната е на дефицит 0,5% от БВП.

Националният план за въвеждане на еврото е в напреднала фаза, за да бъде спазен срокът за изготвяне 30 юни 2021 г. , отчете министърът. Ананиев подчерта, че индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00
Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00