Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Беладона стои в основата на “българско лечение” на паркинсонизъм

Снимка: архив

През 1900 г. един 24 годишен младеж, произхождащ от семейството на сопотски знахар, заминава за Цариград, за да изучи тайните на билките. Името му е Иван Раев и две десетилетия по-късно ще се прочуе в Италия като изобретателят на “cura bulgara” или терапията, премахваща симптомите на постенцефалитния паркинсонизъм.

В основата на неговото лечение стои растението беладона (Atropa belladonna). Наричана още лудо биле, тя е силно токсична, затова в миналото се е използвала като отрова, но и като лекарство.

За първи път отварата си от беладона Иван Раев използва при лечението на жена от чирпанско село. Виждайки я как лежи със застинало лице, той си казва “Това ще да е сънната болест” и изважда от торбичката си шепа корени. На сутринта конвулсиите престават и болната дори иска храна. Скоро постиженията на лечителя, разгласени и в пресата, достигат до италианския кралски двор.

Лично кралица Елена Савойска – също засегната от болестта, изпраща телеграма до посолството в София, за да издирят билкаря, дръзнал да използва Atropa belladonna – растението с опасна сила, което може да сее смърт, но и да спасява живот.
Още за тази невероятна история прочетете в публикацията „Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия“, от колекцията на Радио България.
Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Музейна експозиция „Българската Ясна поляна“

Село Ясна поляна още помни толстоистката комуна от началото на 20 век

Старото име на селото било Алан кайряк. Намира се южно от град Бургас, в полите на Странджа планина. Известно е със своите многобройни щъркелови гнезда, както и с … българските толстоисти. През октомври 1906 г. тук е създадена прочутата Толстоистка..

публикувано на 21.03.21 в 06:15

92 години организирана спелеология в България

На 18 март 1929 г. е поставено началото на организираното пещерно дело в България. От 1975 г. до ден днешен родните спелеолози попълват Главна картотека на българските пещери, където са събрани данни и карти на повече от 6000 проучени..

публикувано на 18.03.21 в 07:20

Силата на прошката пречиства живота ни

Сирни Заговезни е един от най-пъстрите български празници. Винаги се пада в неделя, ден преди Великия пост. Някога цялата седмица преди празника била изпълнена с веселие – люлки, хора, събирания и трапези, за които се приготвяли ястия и десерти от..

публикувано на 14.03.21 в 09:10