Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беладона стои в основата на “българско лечение” на паркинсонизъм

Снимка: архив

През 1900 г. един 24 годишен младеж, произхождащ от семейството на сопотски знахар, заминава за Цариград, за да изучи тайните на билките. Името му е Иван Раев и две десетилетия по-късно ще се прочуе в Италия като изобретателят на “cura bulgara” или терапията, премахваща симптомите на постенцефалитния паркинсонизъм.

В основата на неговото лечение стои растението беладона (Atropa belladonna). Наричана още лудо биле, тя е силно токсична, затова в миналото се е използвала като отрова, но и като лекарство.

За първи път отварата си от беладона Иван Раев използва при лечението на жена от чирпанско село. Виждайки я как лежи със застинало лице, той си казва “Това ще да е сънната болест” и изважда от торбичката си шепа корени. На сутринта конвулсиите престават и болната дори иска храна. Скоро постиженията на лечителя, разгласени и в пресата, достигат до италианския кралски двор.

Лично кралица Елена Савойска – също засегната от болестта, изпраща телеграма до посолството в София, за да издирят билкаря, дръзнал да използва Atropa belladonna – растението с опасна сила, което може да сее смърт, но и да спасява живот.
Още за тази невероятна история прочетете в публикацията „Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия“, от колекцията на Радио България.
Редактор: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05