Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беладона стои в основата на “българско лечение” на паркинсонизъм

Снимка: архив

През 1900 г. един 24 годишен младеж, произхождащ от семейството на сопотски знахар, заминава за Цариград, за да изучи тайните на билките. Името му е Иван Раев и две десетилетия по-късно ще се прочуе в Италия като изобретателят на “cura bulgara” или терапията, премахваща симптомите на постенцефалитния паркинсонизъм.

В основата на неговото лечение стои растението беладона (Atropa belladonna). Наричана още лудо биле, тя е силно токсична, затова в миналото се е използвала като отрова, но и като лекарство.

За първи път отварата си от беладона Иван Раев използва при лечението на жена от чирпанско село. Виждайки я как лежи със застинало лице, той си казва “Това ще да е сънната болест” и изважда от торбичката си шепа корени. На сутринта конвулсиите престават и болната дори иска храна. Скоро постиженията на лечителя, разгласени и в пресата, достигат до италианския кралски двор.

Лично кралица Елена Савойска – също засегната от болестта, изпраща телеграма до посолството в София, за да издирят билкаря, дръзнал да използва Atropa belladonna – растението с опасна сила, което може да сее смърт, но и да спасява живот.
Още за тази невероятна история прочетете в публикацията „Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия“, от колекцията на Радио България.
Редактор: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16