Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат се промени в Изборния кодекс с акцент върху българите зад граница

Снимка: БГНЕС

Промени в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия, предаде репортерката ни Силвия Великова. Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС. 

Общото в законопроектите на „Изправи се!Мутри вън!”, „Има такъв народ” и „Демократична България” е акцент върху гласуването на българите зад граници. Предлага се да отпаднат ограниченията за откриване на секции в чужбина, възможност да се гласува и електронно, и по пощата, а ЦИК да е по-професионална, без политически квоти. 

ГЕРБ предлага въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура.

Депутатите гласуваха да бъде обсъден мораториумът върху концесиите и продажбата на държавни общински болници, както и някои назначения в държавни предприятия, внесен от Корнелия Нинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06