Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтират багажници за велосипеди в автобусите

Снимка: Спаси София
Любителите на планинското колоездене в София вече ще могат да стигат по-бързо и по-евтино до веломаршрутите на Витоша. Това става възможно след като от следващия месец на пет автобуса по две от линиите на градския транспорт, водещи до планината, ще бъдат монтирани специални багажници за велосипеди.

Идеята е на организацията „Спаси София“ и преди дни получи одобрение от Столичния общински съвет. "С монтирането на багажниците, любителите на велоспортовете в планината ще имат по-лесен достъп до високите ѝ части, като изберат градския транспорт", каза пред БНР Андрей Зографски от „Спаси София“. „На Витоша могат да се практикуват няколко вида планинско колоездене, като съществуват множество маршрути, според вида на трасето - за спускане, за ендуро или пък за крос-кънтри каране“ допълни той.

Градските активисти смятат, че реализирането на идеята е крачка към устойчиво развитие на природния парк, който е едно от най-ценните дадености на София. „Трябва да направим Витоша максимално достъпна за посещение и това решение ще намали автомобилния трафик, замърсяването и хаоса в природния парк, а прекарването там по-приятно, достъпно и зелено“, уточнява общинският съветник Борис Бонев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10