Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 411

Снимка: БГНЕС

Здравните власти препоръчват удължаване на противоепидемичната обстановка

България излиза от третата вълна на епидемията от коронавирус, обяви на редовния брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Въпреки това здравните власти препоръчват извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с един месец до края на май. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече е внесъл доклад с предложението. „Ако има следващо правителство, то ще може да промени това решение”, уточни здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Предстои решение и дали ще се влиза в страната ни с документ за ваксинация срещу Covid-19, за преболедуване през последните шест месеца или за отрицателен резултат от тест.

Започва активна ваксинация на заетите в туризма

Започва активна ваксинация на заетите в туризма, тъй като доставките на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" ще се увеличават през следващите седмици, заяви Дочка Михайлова – директор на РЗИ Варна. 

По думите на областния управител на Варненска област, не се очаква затягане на противоепидемичните мерки в морската ни столица, въпреки първото място по заболеваемост от Covid-19 на глава от населението. Информацията е на Даниела Стойнова от БНР-Варна.

Очаква се указание от властите за християнските празници

Светият синод на Българската православна църква очаква ясни насоки от полицията и здравните власти за мерките в храмовете на предстоящите празници Цветница и Възкресение Христово. Очакването на Църквата ни е, предвид натрупването на почивни дни в началото на май, службите в храмовете да протекат нормално, без стълпотворения. Началникът на "Връзки с обществеността" към Светия синод иконом Николай Георгиев поясни пред медиите, че и за двата празника всичко зависи от полицията и щаба. Ако им бъде разрешено, свещениците ще раздадат върбови клонки. На днешния брифинг на НОЩ стана ясно, че до края на седмицата ще бъде решено какви да бъдат мерките по великденските празници.

Излекуваните са почти два пъти повече от новите случаи на Covid-19

Новозаразените с вируса са 2002 души. От направените 14 215 проби 14,1% са положителни. Най-много са новите случаи в София – 394, Варна –188, Пловдив – 184 и Бургас –123. Активно болните са 59 087. От тях, хоспитализирани са 8435 пациенти. На интензивно лечение остават 786 души. Оздравелите за последните 24 часа са 3935, а починалите с установен коронавирус са 100 души.

За денонощието са направени 19 168 ваксинации. Общият им брой вече е 676 501. Реимунизирани са 143 185 души.

В момента в България няма нито една червена област с Covid -19

Средната заболеваемост е 460 на 100 хил. души, докато смъртността възлиза на 23 на 100 хил. души, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, по време на редовния брифинг на НОЩ. Страната ни се нарежда на 14-о място в Европейския съюз по показателя 14-дневна заболеваемост, а по брой починали остава на 2-ро място. Здравният инспектор каза още, че нисходящата крива за потвърдените случаи на Covid-19 вече се отнася и за настанените в болница и за починалите.

Темпът на ваксинация трябва да се запази

За да бъдат задържани добрите резултати в България, трябва да се изпълнят две условия, смята здравният министър Костадин Ангелов. Първото е да се запази темпът на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. души дневно, и второто - да се спазват противоепидемичните мерки, докато се постигне колективен имунитет най-късно през август.

Обобщена информация от брифинга на здравните власти вижте ТУК.

Областният управител на Кърджали призова за повече ваксинации

Областният управител на Кърджали Никола Чанев призова личните лекари да ускорят темпото на ваксинация, а местните хора да се имунизират срещу Covid-19.По данни на Регионалната здравна инспекция, до момента са направени над 10 000 ваксинации, близо 2 000 души са втора доза.

На този етап в инспекцията има достатъчно количества от препаратите на трите основни фирми производители.

По данни на Областния кризисен щаб Covid заразените към момента 345 на 100 000 души, информира кореспондентът на БНР Валя Апостолова.

Решение за ваксиниране с „Джонсън и Джонсън“– най-рано в понеделник

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ваксинационният щаб ще вземе решение за прилагането на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ в България най-рано в понеделник, предаде програма "Хоризонт" на БНР. Той уточни, че това ще стане, когато излезе решението на американския орган за храни и лекарства. В момента здравните ни власти са в контакт с няколко европейски страни, като се надяват в скоро време да има единно европейско решение и практиката да е еднаква. Ако не бъде постигнато, България така или иначе ще вземе своето решение, каза Кунчев. В понеделник се очаква допълнителна информация и за зелените коридори, съобщи още той.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00