Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден, Лили!

8
Снимка: www.lili.bg

В историята на българската поп музика наистина няма друг артист с подобна биография. Ако приемем, че кариерата ѝ започва в началото на 60-те години на ХХ век, то Лили Иванова е на сцената цели шест десетилетия. Момиче, родено в обикновено семейство, но орисано с необикновена любов към музиката, тя неизменно впечатлява публиката в родния си град Кубрат и Варна, където учи за медицинска сестра. Това е първата ѝ професия, практикува я известно време, но песента си остава онази мечта, потребност и непреодолима жажда, която я води и до днес.

Първият ѝ сериозен успех е през 1964 г. в зала „Универсиада“. Концертът е на шведската група „Северните тигри“, а Лили Иванова „подгрява“. За първи път е пред голяма публика, при това с огромен успех. Година по-рано е издала в Румъния Lili Ivanova Recital - първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. 


След поредица от международни турнета и награди  получава покана за Бразилия, където пее на стадион „Мара Казиньо“ пред около 30 000 души. Генко Генов, основател на Международния фестивал „Златният Орфей“ е заедно с нея в това приключение. Той разказваше, че публиката била шумна и невъздържана, а Лили, „толкова млада и крехка“, изглеждала съвсем малка на сцената на огромния стадион. „Когато това момиче запя, всичко утихна, хората я слушаха, последваха дълги аплодисменти. Беше невероятно преживяване“ – спомняше си той.

Една от първите групи, с които Лили работи, е на Здравко Радоев, а в програмата са включени също певицата Грета Ганчева, фокусникът Орфи, имитаторът Христо Минчев (Пилето), народните певци Борис Машалов и Йонка Кипчева. Години по-късно тя взе участие в концерт, посветен на Пилето, във Военния клуб - София. Името ѝ беше в афиша, но публиката не вярваше, че ще я чуе – концертът не беше „престижен“, а и всички артисти участваха без хонорар. Появи се точно навреме. Бляскава като за голяма сцена, но и напълно естествена. Разказа, че концертите заедно с Пилето са били в най-бедните ѝ години, когато все още не е била известна, хонорарите ѝ били ниски и едва оцелявала. Но той, тогава утвърден артист, често ѝ заемал пари. Каза, че никога няма да забрави какво е направил за нея. И пя все едно, че е пред многохилядна аудитория.

Наградите ѝ като изпълнител са над 20, записала е 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли и над 15 компилации, издадени в различни страни по света. Да добавим и многобройните турнета в бившия Съветски съюз, Германия, Куба, Япония, Турция, Чехия, Югославия, Унгария, Полша, Гърция, Португалия и др. В края на ХХ век известната певица изнася вълнуващи концерти пред българската емигрантска общност в САЩ и Канада. 

През 2020, поради пандемията, примата отлага част от ангажиментите си, но публикува два албума със записи на концерти. Нейното творческо дълголетие наистина граничи с невероятното – като приказка, сътворена с много труд и вяра в собствените сили…


Снимки: lili.bg, facebook.com/Lili.Ivanova.Official

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15