Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 413

Снимка: БГНЕС

Възобновява се присъственото обучение в езиковите школи
От днес, 24 април, провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи се възобновява. Условието е да бъдат спазвани мерките за носене на маски, дезинфекция и дистанция, пише в заповедта на министъра на здравеопазването в оставка професор Костадин Ангелов. По отношение на провеждането на спортни състезания на открито, на които се допуска публика, местата могат да бъдат заети до 30%, но не повече от 1000 души на сектор. Спазването на физическа дистанция, от най-малко 1,5 м, и носене на защитни маски за лице е задължително.

През есента новите случаи на Covid -19 ще бъдат по-ограничени
Страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население, отчете пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Въпреки положителната тенденция, третата вълна още не е преминала, посочи Кантарджиев. По думите му, когато се излиза от пик на заболеваемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Положителната новина обаче е, че тази есен в България ще има малко случаи и то в отделни места, колективи и семейства, прогнозира здравният експерт.

В малките населени места в България има нужда от млади лекари
При третата вълна на Covid -19, болницата в Исперих, която разполага със 110 легла, се справя по-добре. Това каза в интервю за БНР бившият директор на лечебното заведение д-р Абдулах Заргар. Историята на иранския лекар, който преди близо 20 години избира да остане в България, трогна българите. Хиляди пациенти подкрепиха любимия си ортопед и събраха подписка в подкрепа на българското му гражданство, което вече е факт от м.февруари. Както и в други болници в страната, така и в Исперих недостигът на кадри остава основен проблем. Затова д-р Заргар се надява младите лекари да не напускат България и вместо това да отидат в малките градове, където има нужда от лекари.

Новите случаи на Covid -19 в България са 1708
За последното денонощие 1708 (над 11%) от направените общо 14 888 проби са положителни. От тях 29 са при медицински служители. Най-много са новите случаи в София – 389, Пловдив – 183, Варна – 133 и Бургас 92. В болници се лекуват 8 073 пациенти с Covid -19, от които 751 са в интензивни отделения. Починали са 105 души, а като излекувани са отчетени - 2 477.
Общият брой на поставените ваксини в България е над 716 000, като за изминалото денонощие са поставени 18 423. Реваксинирани са над 160 000 души.

В Дупница расте броят на заразените
Две деца и един ученик от Дупница са дали положителни проби за Covid -19, а 95 деца са под карантина. Положителни резултати от пробите за вируса са дали и три учителки, а 11 преподаватели и непедагогически персонал от града са под карантина. В Кюстендилска област над 100 деца са под карантина, но за разлика от Дупница, броят на заболелите намалява.

Демократична България предлага промени в Закона за здравето
Депутатите от Демократична България Атанас Славов и Александър Симидчиев, председател на Здравната комисия в 45-ия парламент, са внесли предложения за промени в Закона за здравето. Те предвиждат, при обявена извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването да въвежда в изпълнение Национален план за действие при епидемия или пандемия с видовете ограничителни мерки срещу разпространението на заразната болест, с конкретни критерии и показатели. В случай, че няма готов план, Министерският съвет да приеме такъв, по предложение на здравния министър, в срок до 14 дни от обявяване на извънредна епидемична обстановка. Според вносителите, проектът цели да гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки и да подобри взаимодействието между всички държавни и общински органи.


Редактор: Дарина Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00