Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отец Ангел Ангелов: Бог въздигна човешката природа и я обдари с вечност

Снимка: БГНЕС

Днес християните се поздравяват с „Христос воскресе“, носейки в сърцата си голяма радост задето Спасителят със саможертвата Си им посочи пътя към вечния живот. Защото страданието, преобразувано в надежда, побеждава дори смъртта.Нашият Господ идва на тази земя, за да станем и ние синове Божии“, цитира думите на Св. Ириней Лионски предстоятелят на столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ отец Ангел Ангелов. Чрез тайнството на Светото Възкресение Бог въздига човешката природа и й дава онова, което е притежавала в самото начало – вечността.

„Още в античната философия много ясно е изказана вярата на човека във вечността на неговата душа – продължава свещеникът. – Възкресението, което подготвя човечеството за тази вечност, го прави самият Господ Иисус Христос. И днес, толкова години след Възкресението, ни е трудно да възприемем, че този акт не се отнася само до натоварването с вечност на душата, а цялостно дори и на материалната част от нас.“

Отец Ангел Ангелов
Има хора, които още в младостта усещат повика на вечността. Но има и други – те се устремяват към безсмъртието, едва когато се убедят в мимолетността на всичко в този свят. Според отец Ангел Ангелов важното е рано или късно да достигнем до разбирането за Възкресението, до истинската чиста вяра, която ни дава Иисус Христос. И ако не се боим от скърбите по пътя си и имаме силна и чиста връзка с Бог, ще придобием Неговата благодат.„Изпитанието никога не е наказание – казва отец Ангел Ангелов. – Не бива да мислим за Бог като за някакъв съдия, постоянно наказващ ни за всичко, което сме сторили на този свят. Тази безгранична любов не може да наказва. Но има моменти, когато, желаейки да се измъкнем от опеката на Бога – тъй като сме надарени със собствената си воля, вършим много безобразия. Тогава върху нас идват изпитанията. Те обаче не са наказание, а средство да изковем още по-силна вяра в себе си. След всяко изпитание, вярвам, всеки един от нас става с много по-силна вяра.“В наши дни човечеството преминава през подобно изпитание чрез пандемията от коронавирус. „Ясно трябва да осъзнаем какво сме ние, какво е светът и какво трябва да търсим в този свят, защото в последно време материалността ни беше обхванала всецяло и най-малко се замисляхме за другото, което е над този свят“, заявява по този повод отец Ангел Ангелов. По думите му, сполетялото ни изпитание служи на всички ни като отрезвяване, изчистване на разума и възможност да наситим себе си с „тази чудна, дивна Христова вяра“.  

А станахме ли по-смирени, по-вярващи, по-състрадателни?

„Да, невинаги показваме добрите си черти, но в повечето случаи мисля, че ние наистина сме добри – отговаря свещеникът. – Много хора именно във времето на пандемия показаха своята емпатия и тя стана водеща в живота ни. Съвсем ясно вече осъзнаваме силата на смъртта – защото тя не знае насита и това е най-страшното. Така че все повече се замисляме за онова, което е над този свят, а не това, което е в света.“Чудото на Възкресението се случва всеки ден във всяко едно сърце – чак до Страшния Христов съд. Според апостол Павел Възкресението е най-дивният празник на Христовата вяра.

Ако Христос не е възкръснал, празна е вярата и ние сме си още в греховете – добавя отец Ангел Ангелов. – Този празник не търпи в себе си остроумия, а онзи поздрав, който всеки християнин казва на събратя си: „Христос воскресе“ и отговора – „Воистину воскресе“. Това осмисля целия ни земен живот, защото нашият Бог прие доброволно смъртта и в тази абсурдност на мъртвия Бог въздигна човешката природа и я обдари с вечност.“

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Дуранкулак е капсулирал 7 хилядолетия европейска култура

Най-ранната каменна архитектура в континентална Европа, най-мащабният праисторически некропол в света, най-старото обработено злато в света, едни от най-древните следи от човешка писменост… Звучи невероятно, но тези свидетелства за зараждането на..

публикувано на 21.05.21 в 10:05

Денят на Св. св. Константин и Елена е празник и за първия морски курорт в България

На 21 май православните християни прославят светите равноапостолни Константин и Елена. Цар Константин (280-337) налага християнската вяра като господстваща в управляваната от него Римска империя.Това става през 313 година, чрез Медиоланския..

публикувано на 21.05.21 в 07:15
Регионален исторически музей – София

Археология на София и Софийско в Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се популяризира ролята на музеите в съхранението и разпространението на култура и знания. В чест на Международния ден на музеите..

публикувано на 18.05.21 в 06:15