Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великденско пътешествие във времето

4
Снимка: Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

100 години назад ни връща изложба с пролетни и великденски пощенски картички. Пътуването във времето се организира за поредна година от Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца. Посетителите на любопитната експозиция могат да се разходят из стара Враца чрез специално избрани 21 честитки.

Спомените и разказите от експонатите отварят широко вратите на балния салон във Военния клуб на града, отвеждат ни до любимата на врачани местност Бутов дол на хоро и люлки или чак до Венеция - на великденска разходка с лодка под звуците на оркестър или грамофон…

В навечерието на светлия празник, пред сградата на библиотеката е оформен пъстър кът с уникалната колекция. „По традиция, покрай Цветница и Великден, ние правим изложби. През последните години в тях наблягаме на една наша интересна колекция от пощенски картички, която непрекъснато се обогатява“ – разказва за БНР- Видин Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката, и добавя:

„Тази година решихме за Великден да спазим традицията и да покажем една подборка от 21 избрани любими пощенски картички и да направим също една онлайн такава изложба, за да може да се разглежда и след това. Освен че спазваме традицията, решихме и по нов начин да отправим предизвикателство към младите, като ги върнем 100 години назад с нашите разкази за празника. Затова наблягаме на Великден в стара Враца и на пощенската картичка като послание, като носител на един празничен благослов, едно благопожелание към най-близките.“


Честитките от великденската изложба не само ни „телепортират“ назад във времето, но и разкриват интересни моменти от бита и културата на предшествениците ни. Някои от експонатите разказват лични съдби и … романтични любови. Като например историята, която ни връща в средата на XX век, за да ни пренесе във Военния клуб, на баловете във Враца и в град Плевен. „Тази любовна история е свързана с една от картичките ни - ръчно рисувана, която ни бе дарена от Валентина Петрова, заедно с любовните писма между нейните баба и дядо...“ – разказва Калина Тодорова.

Епистоларната изложба отправя и провокация към гостите си. Всеки има възможност да изпрати своето великденско пожелание на близък, като си избере картичка, попълни на място адреса на получателя и я пусне в импровизираната за целта пощенска кутия. От своя страна, организаторите ще се погрижат великденските послания да стигнат навреме до своите получатели.Снимки: Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook / @milleniumpublishing

Завладяващите истории на 100 българки с кауза

Първият очерк в нея представя Баба Тонка Обретенова (1812-1893), българска революционерка, майка на български революционери, подпомагала организационно и финансово революционния комитет в Русе. След нея се редят образи на първите български учителки,..

публикувано на 16.06.21 в 14:44

Велислав Минеков: Не смогваме да обработим щетите в Министерството на културата

“Щетите в Министерството на културата са толкова, че не могат да бъдат обработени”, заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков. В огромния лист с нарушения влизат изчезналите 4,5 млн. евро за ремонт на столичното Ларго, за които ще..

публикувано на 13.06.21 в 12:47

Живописните платна на Мая Дочева „говорят“ на универсален език

Изобилието от цветове в родните планини и в градските дворове през всички сезони на годината, тях е събрала в живописните си платна художничката Мая Дочева. Казва, че всяка от картините е израз на някакво преживяване, на човешка емоция, предадена чрез..

публикувано на 11.06.21 в 12:51