Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великденско пътешествие във времето

4
Снимка: Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

100 години назад ни връща изложба с пролетни и великденски пощенски картички. Пътуването във времето се организира за поредна година от Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца. Посетителите на любопитната експозиция могат да се разходят из стара Враца чрез специално избрани 21 честитки.

Спомените и разказите от експонатите отварят широко вратите на балния салон във Военния клуб на града, отвеждат ни до любимата на врачани местност Бутов дол на хоро и люлки или чак до Венеция - на великденска разходка с лодка под звуците на оркестър или грамофон…

В навечерието на светлия празник, пред сградата на библиотеката е оформен пъстър кът с уникалната колекция. „По традиция, покрай Цветница и Великден, ние правим изложби. През последните години в тях наблягаме на една наша интересна колекция от пощенски картички, която непрекъснато се обогатява“ – разказва за БНР- Видин Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката, и добавя:

„Тази година решихме за Великден да спазим традицията и да покажем една подборка от 21 избрани любими пощенски картички и да направим също една онлайн такава изложба, за да може да се разглежда и след това. Освен че спазваме традицията, решихме и по нов начин да отправим предизвикателство към младите, като ги върнем 100 години назад с нашите разкази за празника. Затова наблягаме на Великден в стара Враца и на пощенската картичка като послание, като носител на един празничен благослов, едно благопожелание към най-близките.“


Честитките от великденската изложба не само ни „телепортират“ назад във времето, но и разкриват интересни моменти от бита и културата на предшествениците ни. Някои от експонатите разказват лични съдби и … романтични любови. Като например историята, която ни връща в средата на XX век, за да ни пренесе във Военния клуб, на баловете във Враца и в град Плевен. „Тази любовна история е свързана с една от картичките ни - ръчно рисувана, която ни бе дарена от Валентина Петрова, заедно с любовните писма между нейните баба и дядо...“ – разказва Калина Тодорова.

Епистоларната изложба отправя и провокация към гостите си. Всеки има възможност да изпрати своето великденско пожелание на близък, като си избере картичка, попълни на място адреса на получателя и я пусне в импровизираната за целта пощенска кутия. От своя страна, организаторите ще се погрижат великденските послания да стигнат навреме до своите получатели.Снимки: Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Галерия

Още от категорията

Софийската филхармония с лятна програма под открито небе

Музикантите от Софийската филхармония ще изнесат концерти на две столични сцени под открито небе, вдъхновени от мотото “Споделете музиката”. Първата им изява ще бъде на 8 юли, когато ще прозвучи италианска филмова музика от Нино Рота, Енио Мориконе и..

публикувано на 06.06.21 в 06:00

Американски бестселър за деца разказва историята на един българин

За първи път на български език излиза романът „Добри“, посветен на истории от детството на българина Атанас Качамаков, емигрирал в САЩ в началото на XX в. Книгата на американската писателка Моника Шанън е преиздавана многократно в САЩ, а..

публикувано на 05.06.21 в 11:05

Созопол отново домакинства фестивала на франкофонията „Солей“

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Созопол Международния франкофонски фестивал „Солей“. Десетото му издание се провежда под патронажа на вицепрезидента и продължава до 8 юни. „Франкофонската общност споделя много повече от общ..

публикувано на 04.06.21 в 10:00