Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празнично послание е кодирано в детските рисунки на тема „Рецептите на баба“

Пеньо Иванов: Никой не може да спре порива за живот у хората

10
Снимка: facebook/receptitenabababg

Светлата седмица започва днес. Дните след Възкресението носят просветление и надежда за вечен живот. Църквата прославя светите апостоли и Света Богородица, а в домовете ни е време за празнуване. Народът ни нарича тази седмица „празна“, защото традицията повелява да не се подхваща никаква работа.

В днешния Светъл понеделник еуфорията от празника, насладата от козунаците и пъстрите яйца изпълват всеки български дом, особено където има деца. В някои краища на България денят след Великден се нарича още и „разметен“ понеделник. Названието произтича от запазената в Габровския и Казанлъшкия край традиция за размятване на шарени яйца. Ритуалът е за плодородие на земята и предпазване на реколтата от градушка. Затова младите от населеното място излизат на поляна, разделят се на две групи и търкалят помежду си червени яйца.Домът, семейството, а после училището и читалището са местата, където се съхраняват традициите
. Прави впечатление, че все повече хора си дават сметка за ролята на обичаите и фолклора в общуването с децата и тяхното възпитание. „Нито пандемията, нито каквито и да са политически злободневни теми, не могат да попречат на човешкия ни стремеж да запазим българското и да имаме надежда за утре“ – казва Пеньо Иванов, известен с това, че повече от 10 години организира кулинарни фестивали „Пъстра трапеза“ в десетки села и градове, а покрай тях и конкурс за детска рисунка и литературна творба на тема „Рецептите на баба“.

„Всеки българин е пазител на традициите. Така е било, традициите се предават в семейството и са помогнали да се запазим като народ векове наред“ – казва Пеньо Иванов. И определя тазгодишното издание на конкурса като „чудо“, заради стотиците детски писма пристигнали от цяла България:„Благодарни сме за организацията, която създадоха по места много общини, училища, читалища, детски градини, клубове и школи, въпреки затрудненията в условията на пандемия и дистанционно обучение. Зад изпратените детски творби стои труда на много хора, а това ме изпълва с голяма радост и надежда. Има смисъл да продължаваме. Фактът, че имаме повече от 2 хиляди участници тази година е повече от показателен, че никой и нищо не може да спре порива за живот у хората.“

Усещането за празничната обстановка в дни като днешния, идва от  приготвянето на традиционната българска храна. Затова и детските рисунки изобилстват с вити баници, празнични питки и… лютеницата, приготвена през есента на огнището. Манджите на баба са винаги нещо повече от вкусна храна. Те са ароматът на детство и спомен за игри и споделени тайни. Тази емоция пресъздават творбите на участниците в конкурса Рецептите на баба“ и през 2021 г.“, казва Пеньо Иванов:„Не всяко семейство може да заведе детето си на село, но когато такова дете види рисунка на селския бит, нарисувана от друго дете, то ще прояви интерес и може би родителите му ще го заведат някъде извън града, ще се доближи до селския бит. Радвам се, че в рисунките си децата показват детайли, които са забелязали, докато са били в селския дом. В тях виждаме орнаменти от национални шевици, бродирани покривки, тъкани черги, традиционни керамични съдове. Повечето от творбите пресъздават цветовете и атмосферата на селския дом. Дори да не са направили най-добрата рисунка, важното е, че децата са се вгледали, отделили са време да размишляват върху темата за традициите и дори да вложат своя оригинална идея.“

Снимки: facebook/receptitenabababg

Галерия

Още от категорията

„Кукерландия“ в Ямбол, но без гостуващи групи

В град Ямбол и близките населени места, на 12 март започва дългоочакваният фестивал „Кукерландия“, превърнал се в емблема на града. Всяка година събитието събира хиляди участници – кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички..

публикувано на 02.03.21 в 12:34
Женска фолклорна група „Германея“ – Сапарева баня

Самодейното изкуство – любов, потребност и традиция

Любим за всички ни е 1 март – денят в който си разменяме мартенички. Тези червено-бели амулети за здраве са и още един знак – дошъл е Денят на самодейците в България . Учреден с това име през 1976 г. с решение на тогавашния Министерски съвет,..

публикувано на 01.03.21 в 09:10

Да избродираш мартеница с народни шевици от носии

Днес в България прогонваме зимата и отваряме път на пролетта, закичвайки на ревера си мартеница. Корените на бяло-червения талисман за здраве са в далечното минало на нашия народ. А представата за мартеницата е тясно свързана с образа на Баба Марта..

публикувано на 01.03.21 в 05:15