Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 416

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще признава одобрените от ЕС тестове за Covid
Бързи тестове на 16 производители ще се признават в България, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Списъкът е изготвен от ЕС, защото се сблъскахме с неточни тестове", заяви Кунчев0.

Тестовете ще са едно от условията за пътуване и влизане на туристи в страната. Другите възможности ще са отрицателен PCR или сертификат за ваксинация, обясни здравният инспектор.

Засега е малка вероятността новият индийски щам на коронавируса да е стигнал до страната, уточни той.

Правилата за влизане в България ще са конкурентни на тези при съседите ни за летния сезон
На среща днес на премиера в оставка Бойко Борисов и негови министри с туристическия бранш стана ясно, че на утрешното си заседание правителството ще вземе решение за удължаване на епидемичната обстановка. Ще бъде издадена и заповед на здравния министър за влизането на чуждестранните туристи у нас от 1 май.

България е готова за началото на летния туристически сезон и той ще се проведе при спазването на всички протоколи, заяви вицепремиерът в оставка Марияна Николова. По думите на здравния министър в оставка Костадин Ангелов правилата за влизане в България от 1 май ще са конкурентни на тези на съседните ни страни.

Ваксинацията на работещите в туризма започва от 1 май. От бранша настояха за силна реклама на България и работещи мерки в подкрепа на туризма.

От МВнР съобщават, че имат готовност да започнат издаването на туристически визи, веднага щом министърът на здравеопазването издаде заповед за това.

За 2 седмици хоспитализираните с коронавирус намаляват с ¼
1759 са новоустановените случаи на коронавирус в страната при направени 14 023 теста. Положителни са 12,54% от направените проби, сочи Единният информационен портал. Най-много новозаразени са регистрирани в столицата – 338. Следват областите Пловдив със 174, Варна със 136 и Стара Загора със 120 случая на Covid. Висок е броят на починалите през денонощието – 194 души. Излекувани за последните 24 часа са 4100 човека. Регистрираните активноболни са 54 115. Хоспитализирани са 7669 пациенти. 724 се лекуват в интензивни отделения. Общо ваксинираните достигнаха 734 150. За последните 24 часа са поставени 10 910 дози. Имунизирани с по две ваксини са 169 868 души

Ще се отмени носенето на маски при 75% ваксинация на населението
Два пъти по-големи количества ваксини ще получи през май България спрямо април. През юни те ще са четири пъти повече. Това ще реши проблема с количеството и страната трябва да се насочи към другия проблем, който е желанието за имунизация. Това каза държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред агенция БГНЕС.

По време на пресконференция за Европейската имунизационна седмица доц. Кунчев бе категоричен, че крайната цел в борбата срещу Covid-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България. Тогава може да очакваме премахването на маските и връщането ни към нормален начин на живот, увери Кунчев.

Доц. Михаил Околийски: Нарушено е доверието между хората и здравните власти относно ваксините и мерките
„Има пряка връзка между доверието на хората в Министерството на здравеопазването и властите и степента, до която хората са склонни да вземат решение дали да се ваксинират и да използват маските", каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България. „Изминалата и тази години показват колко сме уязвими към нововъзникнали болести, още повече, когато няма правилните ваксини и медицински технологии. Още по-трудно е, когато отсъстват адекватната комуникация, диалогът между здравните власти държавата и обществото“, коментира той по повод Европейската имунизационна седмица, която преминава под наслов „Ваксините ни сближават“.

Три седмици пълно затваряне в Турция
Турция въвежда пълен локдаун, който влиза в сила от 19.00 ч. на 29.04.2021 г. до 05.00 ч. на 17.05.2021 г., съобщиха от Българското външно министерство. Още за ограниченията в съседната държава – ТУК.


Съставил: Весела Кръстева


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00