Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дай Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце!“

Защо първото великденско яйце е червено?

Писаните яйца се подаряват на най-обичните ни хора

Снимка: архив

Традиция повелява Великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в по-заможните домове се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички домашни, а също за роднини и гости, за сиромаси и пътници. За багренето се приготвяли бои от различни растения: червеното се постигало с риган, зеленото – с коприва, оранжевото – със смрадлика, а жълтото – с орехова шума или ябълкови кори. 


Преди да започне, стопанката палела свещ и се прекръствала с думите: „Дай, Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце!“

Първото яйце задължително се боядисва в червено. Защо ли?

„От една страна яйцето е първата блажна храна, с която по традиция се отговява след дългия пост. В християнството то се тълкува като символ на Христовия гроб, който неговите последователи намират празен след Възкресението и по-общо, като символ на вечния живот и духовното спасение  обяснява доц. Вихра Баева от Института по етнология и фолклористика към БАН. – И във фолклора яйцето е ключов образ – то се свързва със слънцето, с живота и с плодородието, предпазва от зли сили, с него се лекува и се развалят магии. От друга страна, червеният цвят, който според богословите символизира пролятата кръв на Спасителя, в традиционната култура означава живот, енергия, жизнена сила и в същото време прогонва всичко лошо и опасно.“


С първото боядисано червено яйце се натъркват бузите на децата, момите и младите булки, за да са здрави и запазени от всякакви злини. Поставяме го при домашната икона и го пазим цяла година, за да носи здраве и благополучие в дома. На Великден червени яйца се носят и в църквата, като се оставят пред иконите. С тях също се отговява – за първи път се хапва блажно след дългия пост.

Особен смисъл имат тъй наречените „писани яйца“. Те не са предназначени за ядене, а се подаряват на особено близки и обичани хора и се пазят като скъп спомен. Оттам идва и поговорката „Гледат го като писано яйце“.

За различните техники за украса на великденските яйца разказва публикацията „Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05