Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дай Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце!“

Защо първото великденско яйце е червено?

Писаните яйца се подаряват на най-обичните ни хора

Снимка: архив

Традиция повелява Великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в по-заможните домове се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички домашни, а също за роднини и гости, за сиромаси и пътници. За багренето се приготвяли бои от различни растения: червеното се постигало с риган, зеленото – с коприва, оранжевото – със смрадлика, а жълтото – с орехова шума или ябълкови кори. 


Преди да започне, стопанката палела свещ и се прекръствала с думите: „Дай, Боже, догодина пак да посрещаме червено яйце!“

Първото яйце задължително се боядисва в червено. Защо ли?

„От една страна яйцето е първата блажна храна, с която по традиция се отговява след дългия пост. В християнството то се тълкува като символ на Христовия гроб, който неговите последователи намират празен след Възкресението и по-общо, като символ на вечния живот и духовното спасение  обяснява доц. Вихра Баева от Института по етнология и фолклористика към БАН. – И във фолклора яйцето е ключов образ – то се свързва със слънцето, с живота и с плодородието, предпазва от зли сили, с него се лекува и се развалят магии. От друга страна, червеният цвят, който според богословите символизира пролятата кръв на Спасителя, в традиционната култура означава живот, енергия, жизнена сила и в същото време прогонва всичко лошо и опасно.“


С първото боядисано червено яйце се натъркват бузите на децата, момите и младите булки, за да са здрави и запазени от всякакви злини. Поставяме го при домашната икона и го пазим цяла година, за да носи здраве и благополучие в дома. На Великден червени яйца се носят и в църквата, като се оставят пред иконите. С тях също се отговява – за първи път се хапва блажно след дългия пост.

Особен смисъл имат тъй наречените „писани яйца“. Те не са предназначени за ядене, а се подаряват на особено близки и обичани хора и се пазят като скъп спомен. Оттам идва и поговорката „Гледат го като писано яйце“.

За различните техники за украса на великденските яйца разказва публикацията „Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30

19 юли е Денят на българската дипломация

Изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави - така накратко може да обясним значението на термина дипломация. Думата произхожда от антична Гърция, когато пратеници на управници предавали важни бележки и..

публикувано на 19.07.23 в 05:05