Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи от три континента искат да следват в родни университети

Снимка: БГНЕС

Над 140 зрелостници от три континента участваха в онлайн информационна кампания на българските университети под надслов “Висше образование в България – разумният избор”. Това беше второто подобно изложение по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина, насочено към родните общности зад граница.

Във виртуалната кандидат-студентска кампания се включиха 12 водещи висши учебни заведения в България. Представители на университетите отговориха на многобройните въпроси на потенциалните си студенти. Младите хора проявиха най-голямо внимание към специалностите Медицина, Маркетинг, Икономика, Архитектура, Право, Приложна лингвистика, Киберсигурност, Туризъм, Театрално и музикално изкуство, Филология.

Специалисти разясниха особеностите при кандидатстването и предимствата, ако младежите имат български произход. Зрелостниците се интересуваха също от сроковете за подаване на документи, балообразуващите оценки, начините за признаване на резултатите от матурите, сертифицираните изпити по български език и процедурите за приравняване на дипломи с цел продължаващо обучение в страната ни.

Изложението на българските университети премина със съдействието на просветното министерство, Държавната агенция за българите в чужбина и Българско училище "Родна стряха" в Кипър. Във виртуалните консултации участваха младежи от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Кипър, Гърция, Шотландия, Съединените щати, Канада и Австралия.

Снимки: БГНЕС, Асоциацията на българските училища в чужбина

Още от категорията

Българите в Молдова гласуват с надежда за по-активна политика към диаспората

Шест са избирателните секции, отворени в днешния изборен ден в Молдова. Гражданите, които не са заявили в срок до 15 юни изричното си желание в коя секция ще гласуват, могат да упражнят избирателното си право, но след попълване на декларация..

публикувано на 11.07.21 в 20:01
 Прага

Сънародниците ни в Чехия са доволни, че гласуват по местоживеене

Общо 9 изборни секции отвориха врати днес в Чехия, а не само 1 – в Прага, както беше на 4 април тази година. Освен в две секции в столицата, българските граждани на чешка територия могат да гласуват още в Бърно, Ихлава, Карлови Вари, Млада..

публикувано на 11.07.21 в 19:48

Българите в Квебек по традиция са много активни на избори

„Аз съм горд от българите такива, каквито ги виждам днес. Смятам, че те се опитват да вземат в ръцете си своята съдба. В никакъв случай не е лесно. Несъмнено е, че ще трябва да се окрупнят българските партии по начин, който да позволи..

публикувано на 11.07.21 в 19:12