Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи от три континента искат да следват в родни университети

Снимка: БГНЕС

Над 140 зрелостници от три континента участваха в онлайн информационна кампания на българските университети под надслов “Висше образование в България – разумният избор”. Това беше второто подобно изложение по инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина, насочено към родните общности зад граница.

Във виртуалната кандидат-студентска кампания се включиха 12 водещи висши учебни заведения в България. Представители на университетите отговориха на многобройните въпроси на потенциалните си студенти. Младите хора проявиха най-голямо внимание към специалностите Медицина, Маркетинг, Икономика, Архитектура, Право, Приложна лингвистика, Киберсигурност, Туризъм, Театрално и музикално изкуство, Филология.

Специалисти разясниха особеностите при кандидатстването и предимствата, ако младежите имат български произход. Зрелостниците се интересуваха също от сроковете за подаване на документи, балообразуващите оценки, начините за признаване на резултатите от матурите, сертифицираните изпити по български език и процедурите за приравняване на дипломи с цел продължаващо обучение в страната ни.

Изложението на българските университети премина със съдействието на просветното министерство, Държавната агенция за българите в чужбина и Българско училище "Родна стряха" в Кипър. Във виртуалните консултации участваха младежи от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Кипър, Гърция, Шотландия, Съединените щати, Канада и Австралия.

Снимки: БГНЕС, Асоциацията на българските училища в чужбина

Още от категорията

Загреб - спирка на избиратели, на път към родината

„Изборният ден протича без проблеми в Загреб. И за наша радост активността е доста голяма“, съобщи за Радио България Диана Гласнова, член на СИК в хърватската столица. На парламентарните избори през април там гласуваха 72–ма..

публикувано на 11.07.21 в 17:42

Надежда Стоянова от Бостън, САЩ: България е във всеки един от нас

За българите в САЩ е много важно да упражняват правото си на глас при провеждането на избори в България. Това се потвърждава и от факта, че на всеки следващ вот броят на гласувалите се увеличава. Само в Масачузетс на изборите през 2017 г. е бил постигнат..

публикувано на 11.07.21 в 17:07
Изборната секция е в НБУ „Слово“ в Аликанте

Горещината в Испания може да затрудни сънародниците ни да отидат до урните

Големите горещини в Испания провокират сънародниците ни да изчакат следобедните часове, за да се включат в изборния процес, научаваме от Любов Илиева от Аликанте. В испанската провинция, където се намира града има над 8700 българи, мнозинството от които..

публикувано на 11.07.21 в 15:18