Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална мобилизация за почистване на водоемите в България

Снимка: БГНЕС

Водата е един от най-ценните изчерпаеми източници на Земята – всички знаем това, но сякаш подценяваме този факт, докато не се сблъскаме с реалната й липса или пък не станем свидетели на разрушителен потоп.

Природозащитниците от „Грийнпийс“-България избраха отново да фокусират вниманието на обществото ни върху замърсяването на водоемите в страната. Пролетната им кампания #ИзбериВодата е традиционен и доказано ефективен начин да се погрижим за природата – организиране и подкрепа на събития за почистване около водоеми в цялата страна. Защото опазването на водоемите е наша задача с мисъл към бъдещето, а природозащитниците определят кампанията си като Национална мобилизация за почистване на водоемите в България. Инициативата е за всички, на които не им е безразлично дали в реките, езерата и язовирите на България ще плуват боклуци или цели сметища – обясни Ангел Бондов, координатор местни общности в „Грийнпийс“-България.

Ангел Бондов

“Всеки обича водата, всеки обича да посещава язовир, езеро, река в близост до мястото, където живее. Всеки е виждал боклуци натрупани до тези водоеми, така че всеки, които има желание да участва в кампанията ни е свободен да намери мястото, да събере съмишленици и да се регистрира на нашия сайт, като ние ще му изпратим необходимите консумативи за почистване – обяснява Ангел Бондов пред БНР-Радио София. Разбира се, ако човекът има желание да направи събитие в социалните мрежи, също може да ни го изпрати, ние да го споделим, да качва снимки с нашия хаштаг #ИзбериВодата. В допълнение ние изпращаме и детайлни инструкции как да бъде организирано самото почистване, как да се събират разделно боклуците и да се извозят от мястото след това. Надяваме се през целия месец май да се случат доста такива събития и да се превърнат в истински празник и хората да „вземат“ боклуците в свои ръце.“

Кампанията #ИзбериВодата се организира по повод десетата годишнина на българския клон на „Грийнпийс“. Природозащитниците обаче поведоха разговора за опазването на водоизточниците в България още преди парламентарните избори в страната на 4 април. Тогава се обърнаха към политиците с три въпроса, свързани със запазването на водните ресурси и тяхното „човешко управление“. Поискаха да разяснят пред обществеността каква е визията им за решения на проблема с недостига на вода, за използването на вода в енергийната система в дългосрочен план и в каква насока би трябвало да се трансформира производството на енергия у нас.

А причината за този ход от „Грийнпийс“ обясняват просто – „Демокрацията работи за нас, когато ние работим за нея. Можем да съхраним природата и обществото си, като гласуваме и изискваме от избраните от нас кандидати да поемат отговорност към обещанията си и да бъдат амбициозни политически лидери с визия за опазване на природата“. Какви отговори са получили съвсем скоро ще разберем. А дотогава нека не забравяме, че връзката ни с природата е двустранна и всяко действие или бездействие има своите последствия.

Редактор: Весела Кръстева /инт. на Гергана Пейкова, БНР-Радио София/

Снимки: BGNES, gabrovoinnovationcamp.eu, greenpeace.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58