Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 417

Снимка: архив

Епидемичната обстановка се удължава до края на май

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на май, реши кабинетът в оставка. 83 милиона лева ще бъдат осигурени за заетите медици на първа линия, а в момента се работи по масова ваксинация в туристическия бранш, за да се „спаси сезонът“. Имунизацията на заетите в туризма започна от област Варна, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов на заседанието на правителството, което се проведе онлайн днес. Според Ангелов страната излиза успешно от третата вълна на коронавируса.

Възложено е на вицепремиера Томислав Дончев да започне консултациите с Еврокомисията за окончателното изпращане на проекта за Плана за възстановяване на България след пандемията, заяви премиерът Бойко Борисов. Дончев поясни, че има готовност за започване на процедурата по предварителна оценка на Националния план за възстановяване от ЕК.​ Когато тя приключи, документът трябва да бъде одобрен от Еврокомисията и Съвета на ЕС, допълни вицепремиерът.

21% спад за седмицата на новоустановените случаи на коронавирус

1850 са новозаразените с коронавирус за денонощието, сочи Единният информационен портал. Положителни са 10,2% от направените 17 987 теста. Най-много са новите случаи в София – 375. Следват областите Пловдив - със 180 и Варна - със 170 новозаразени.Регистрираните активно болни са 52 509. Хоспитализирани са 7480 пациенти. 714 от тях се лекуват в интензивни отделения. За последните 24 часа починалите с установен Covid-19 са 81 души. Това е 14% спад на смъртността за седмицата, показва статистиката. Регистрираните излекувани от коронавирус през денонощието са 3375.

Поставените ваксини за изминалите 24 часа са 16 749. С тях имунизираните с поне една доза са 750 899 души. С по две поставени дози са 177 995 лица.

1/5 от българите са имали психически проблеми заради пандемията

Българите спазват 79% от наложените противоепидемични мерки, каза през БНР д-р Ирина Георгиева от „Нов български университет“, като се позова на проведено изследване в 11 страни. От 44 прилагани мерки, България е въвела 37, което е най-високото число, докато Швеция е използвала едва 13. Установена е тенденция, че колкото по-рестриктивни мерки се прилагат, толкова по-малко се спазват. Друго заключение от проучването е, че колкото по-малко е доверието в правителствата, толкова по-малко хората спазват мерките. Данните още сочат, че 8% от българите са развили тревожност по време на пандемията. В депресия са изпаднали 10% от хората у нас, а панически разстройства са изпитали почти 3 на сто.

Д-р Недялко Калъчев: Има относително консенсусна граница за ниво на антителата

Бързи тестове само на 16 производители по списък, изготвен от ЕС, ще се признават у нас, каза пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на голяма верига лаборатории у нас. Той коментира въпроса за това как преболедувалите коронавирусната инфекция ще доказват ниво на антитела по новите изисквания за пътуване в ЕС. „Има консенсусна граница за ниво на антитела, която не е нормативно призната. Тя е относително съгласувана с практиката отвъд Океана и по наши, европейски наблюдения е очаквано ниво на приличен имунен отговор след преболедуване“ – обясни д-р Калъчев.

Здравната комисия подкрепи закупуването на руската ваксина "Спутник V"

Парламентарната здравна комисия прие искането на БСП да се възложи на Министерския съвет "да предприеме всички необходими действия", за да осигури достъп до руската ваксина "Спутник V" срещу Covid-19. Социалистите внесоха такова искане още през февруари, но тогава то бе отхвърлено. БСП аргументира предложението си с това, че "много страни се възползваха от правото си да договорят самостоятелни ваксини, извън общите споразумения, сключени от ЕС". Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че според законите в България не е позволено да се внасят лекарствени продукти, неодобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Решението за руската ваксина трябва да бъде гласувано и в пленарната зала.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00