Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 418

Снимка: БГНЕС

Отчита се траен спад на новозаразените с коронавирус в България
България ще забрани влизането на пристигащи от Индия и някои други държави, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната. Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от Covid-19, обяви Ангелов като визира общия брой на преболедувалите и ваксинираните у нас. При лекарите вече е постигнат колективен имунитет, подчерта Ангелов. Нивата на заболяемост в България са по-ниски от съседните държави, като мерките в страната ни са по-меки изтъкна министърът и отчете, че тенденцията за намаляване на новозаразените е трайна. В момента България е на 18 място в Европа и 6-о на Балканите по разпространение на коронавируса.
Още за актуалната ковид обстановка и хода на имунизацията в страната – ТУК.

От 1 май без „коридор“ за пазаруване за възрастните хора
От 1 май, събота, отпада изискването магазините за хранителни стоки да осигуряват „коридор“ за пазаруване на възрастни хора от 8.30 ч. до 10.30 ч. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед от днес.

През май присъственият учебен процес на учениците от 5 до 12 клас ще се осъществява при спазването на установен график:
а) на 5.05.2021 г. и 7.05.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;
б) от 10.05.2021 г. до 14.05.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 5, 6, 9, 11 и 12 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява;
в) от 17.05.2021 г. до 28.05.2021 г. - присъствено се обучават учениците от 6, 7, 8, 10 и 11 клас, за останалите класове присъственото обучение се преустановява.
От началото на май спортните състезания за всички възрастови групи ще се провеждат без публика. Изключение се допуска за спортни състезания на открито - при заемане на 30% от местата, спазване на дистанция от 1.5 м. и носене на маски.
Отпада и ограничението за работа на заведенията за хранене и развлечения в между 06.00-23.00 часа.
От днес, съгласно предишна заповед на здравния министър, отварят за посещение дискотеки, барове и нощни барове при използване на не повече от 50% от капацитета им.
Цялата заповед вижте ТУК

Нови правила за влизане в България от 1 май
От 1 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които подлежат на 10-дневна карантина. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед от днес, 29 април.
Всички други лица, влизащи в България, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, представят един от следните документи:
- документ за завършена ваксинационна схема срещу Covid-19 - поставяне на съответен брой дози от ваксината и изтичане на 14-дневен период след поставяне на последната доза;
- документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на PCR или бърз антигенен тест за Covid-19 - за лицата, преболедували от Covid-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа.
- документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR или проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за Covid-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Протоколите за скъпоструващо лечение се удължават до 31 май
От Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава автоматично до 31 май. Това е свързано с решението на правителството в оставка за действие на извънреднате епидемична обстановка до края на месеца. До 31.05, включително, аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само с рецептурна книжка, по последно вписаните данни. Съветът към здравноосигурените е да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си предишния път.

Решението да се преговаря за ваксината „Спутник V“ е незаконно
Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на заседание на Министерския съвет в оставка, че решението на Народното събрание за преговори за доставка на руската ваксина "Спутник V" противоречи на българското и законодателство и на здравната политика на ЕС. Ангелов посочи, че руската ваксина все още няма одобрение от Европейската агенция на лекарствата и без такова одобрение тя не може да бъде използвана в България. Министърът очаква на 3-ти май още 200 000 дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Премиерът в оставка Бойко Борисов също каза, че въпросът за доставка на руската ваксина може да се обсъжда едва след одобрение от ЕС.

Рекорден брой ваксинирани за денонощието, над 25 000
1382 са новите случаи на коронавирус за денонощието, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 9,8% от направените 14 082 теста. В столицата новоустановените заразени са най-много - 331, следвани от случаите в Пловдив - 127 и във Варна - 121.
Регистрираните активно болни са 50 782. Хоспитализирани са 7168 пациенти. 697 от тях са на интензивно лечение. Починалите през последното денонощие с установен коронавирус са 96 души. Излекуваните от Covid-19 са 3013.
Направените ваксини са рекорден брой - 25 355. С тях броят на ваксинираните нараства до 776 254. От тях 190 535 са имунизирани с по две дози.

6,1 милиарда лева разходи за борба с пандемията за 15 месеца
Шест милиарда и 100 милиона лева ще бъдат разходите на държавата за справяне с пандемията от март миналата година до юни 2021 година. Това докладва на работно съвещание финансовият министър в оставка Кирил Ананиев. 4 млрд. и 100 милиона лева са похарчени за справяне с кризата през 2020 г. „За тази година ще разходваме около 2 милиарда лева, което представлява 1,6% от БВП. Мерките за подкрепа на домакинствата за целия период на пандемията са 2,2 милиарда лева, от които 1,2 милиарда за миналата година и един милиард лева за тази година“, каза Ананиев.
Заради приетия мораториум върху решенията на правителството в оставка има трудности при програмите за наемане на безработни, заяви социалният министър в оставка Деница Сачева. От икономическото министерство също твърдят, че имат проблеми по линия на инвестициите заради наложения мораториум, информира репортерът на БНР Мира Стефанова.

Байрам намазът ще се кланя на открито
Заради епидемията на коронавирус Байрам намазът на 13 май 2021 г. ще се кланя на открито. Това решение е взето днес от Мюфтийския съвет. В джамиите, които разполагат с условия, намазът ще се кланя на двора, а където няма условия – на стадиони или площади, съобщи Главното Мюфтийство. Оттам уверяват, че ще съгласуват всичко с местните органи.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Елена Каркаланова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00

Посрещнете новите QSL-картички на БНР за 2024!

Здравейте, скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че с любезното съдействие на Министерството на туризма на Република България вече са факт QSL-картичките на БНР за 2024 г. Двете нови серии са озаглавени "Красотата на България". Със..

публикувано на 05.04.24 в 14:45

България днес – 4 април 2024 г.

В „България днес“ на 4 април ще ви разкажем за паметника на Кирил и Методий в Малага, първия български паметник в Испания, който ще бъде открит на 5 април, в навечерието на Успението на Св. Методий...

публикувано на 04.04.24 в 19:00