Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 419

До 12 часа на 30 април през "Пирогов" бяха минали около 600 души
Снимка: БГНЕС

„Зелени коридори“ за ваксинация срещу Covid-19
От днес до 9 май са отворени зелени коридори за ваксинация срещу Covid-19 без предварително записване, основно с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. На желаещите ще може да бъде поставена и ваксината на AstraZeneca. Ваксинационните пунктове за страната са 26, четири в столицата, предаде репортерката ни Мила Младенова.

Хаос и опашки предизвикаха "зелени коридори" за ваксинация
Дълги опашки от чакащи за ваксина се извиха пред имунизационните центровете в страната.
В София такива коридори предлагат болниците Александровска, "Пирогов", "Света Анна" и Военно-медицинска академия. Най-големи бяха опашките пред Александровска болница. За да бъдат ваксинирани, хората са чакали по 3-4 часа, показа проверка на БНР. Една от чакащите е разказала пред репортерката ни Надежда Николова, че си е запазила час за днес през електронната платформа, но в кабинета са й казали, че след като са обявени „зелени коридори“, отпадат всякакви регистрации и всички чакат на опашка на общи основания.

Под 8% са положителните тестове за Covid-19
1237 са новите случаи на инфекция с коронавирус в България, регистрирани за денонощие, или 7,6% от направените 16 259 теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.
В болница са 6824 души с коронавирусна инфекция, от тях 682 са в интензивни отделения. 90 души са починали през последното денонощие, 2881 са излекувани. Активните случаи са 49 048.
Близо 27 хиляди души са ваксинирани през последното денонощие. 207 хиляди души са с две поставени ваксини.

На Разпети петък в храма при спазване на противоепидемичните
На днешния Разпети петък вярващите се стичат към православните храмове. Репортерът ни Андрей Борисов, който посети Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София, предаде, че вярващите спазват противоепидемичните мерки като дистанция и носене на маски.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00