Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 420

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проф. Костадин Ангелов: До края на август сваляме маските
Удовлетворение от темповете на ваксинация изказа на брифинг в Пловдив министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. "100 000 ваксини успяхме да направим тази седмица, с 20% повече от предходната", посочи той. По думите му, на 10 май ще бъде отворен електронният регистър. Предвидено е ваксинациите да са с фиксиран час, в услуга на заети хора с ограничено време. В понеделник пристигат 270 хил. ваксини на Pfizer, които са сред най-търсените. Обсъжда се отпадане на изискването за капацитет на заетост в заведенията. На въпрос дали се очаква четвърта вълна на коронавирус в страната, Ангелов отговори, че всичко може да се случи. Той каза, че когато 65% от населението бъде имунизирано, маските ще отпаднат. Ангелов очаква това да се случи в края на август. 

Проф. Тодор Кантарджиев: Имаме ваксини за България и половина
През този месец двойно, а през следващия може и четворно да се увеличи темпът на ваксинацията у нас. Имаме ваксини за България и половина. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. „Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация“, каза той относно възможността за внасяне на руската ваксина Sputnik V. По повод опашките при "зелените" коридори за ваксинация, той каза: „Слава Богу, че времето е хубаво и има ветрец. Когато има ветрец, рискът от заразяване е много нисък“.

Малко над 7% са положителните случаи на Covid-19
652 са новорегистрираните случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, сочат обновените данни на Единния информационен портал. 7,36% от направените 8864 теста са положителни. 6905 души с коронавирусна инфекция се лекуват в болница, от тях 674 са в интензивни отделения. Като оздравели са отчетени 1222. Починали с коронавирус за последните 24 часа са 31 души, а от началото на пандемията 16 399. Броят на поставените ваксини против коронавирус за последните 24 часа е 12 287. Общо ваксинирани лица с втора доза - 213 354

От днес са в сила нови правила за влизане в България
Отпадат и "коридорите" за пазаруване на възрастни хора в хранителните магазини и ограниченията за тренировки и състезания в колективни спортове за хора до 18 годишна възраст. Работодателите организират работния процес на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България. 

Съставила: Миглена Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00