Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пред БНР:

Българската църква е огнище на вярата и за сънародниците ни в чужбина

Снимка: bg-patriarshia.bg

„Мисията ни е да бъдем духовен мост към нашата родина и да сме огнище на вярата, за да запазим традициите“. Това сподели в навечерието на Възкресение Христово епископ Антоний - Западно- и Средноевропейски митрополит, в предаването „Събота 150“ на Програма „Хоризонт“ на БНР.

С шест архиерейски наместничества в Будапеща, Берлин, Стокхолм, Лондон, Барселона и Рим епархията в Западна и в Средна Европа е най-голямата в диоцеза на Българската православна църква. По думите на епископ Антоний, много млади хора, студенти, много успели творци на културата, прекрасни лекари са част от тази епархия.

 „Българското сърце има носталгия към корените. Църквата е мястото, където българите могат да се срещнат със своите сънародници в една духовна, пречистена среда... Когато родителите водят децата си на църква, това е най-голямото училище. Потапяйки се в тази благодатна среда, това е най-голямата школа“, каза още епископ Антоний.

Цялото интервю с него, както и за подготовката на българите по света за посрещането на Христовото Възкресение, вижте и чуйте ТУК.  

Още от категорията

Съхранението на българската култура и език е отговорност пред нашите деца

Българският език е свещен, а съхраняването на българското е отговорност, която имаме към децата си и тяхното бъдеще. С тези думи Събина Христова, президент на германско-българското сдружение „Огнище“ описва смисъла на 24 май. „Това е..

публикувано на 24.05.21 в 10:25
Диана Николова и деца от българското училище в Лас Вегас.


Снимките са предоставени от Мария Самичкова.

На 24 май при българчетата в Лас Вегас

Денят на Кирил и Методий, на българската просвета и култура е най-таченият празник сред сънародниците ни по света. Съвсем естествено средище на празничното настроение са българските училища, които посяват семенцето на любовта към родния език и култура у..

публикувано на 24.05.21 в 09:10

За предимствата, които дава българският език в чужбина

От няколко години Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) е приела за своя кауза младите българи зад граница чрез знанията си по майчин език да могат да кандидатстват в чужди университети. За да постигне тази мечта обаче, се нуждае..

публикувано на 24.05.21 в 07:25