Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 421

Снимка: ВМА

Вероятно няма да се ваксинираме всяка година срещу Covid-19

Вероятността да се налага ежегодно поставяне на ваксина срещу Covid-19 не е голяма, коментира за Радио Кърджали доц. Михаил Околийски, представител в България на Световната здравна организация. Той уточни, че учените продължават да извършват проучвания и наблюдения и в момента няма доказателства в тази посока. “Добрата новина е, че първите хора, които са били ваксинирани през м.г. по това време, все още имат добра защита, добро ниво на антитела в организма”, каза още специалистът. По думите му, има хипотези, че коронавирусът отслабва и се превръща в подобие на сезонния грип, срещу който трябва да всяка есен да се имунизираме заради различните щамове.

Коронавирусът оставя последствия дори при средно болни пациенти

Няма тежко или дори средно болен от коронавирус, при когото да не останат последствия за цял живот. Това мнение изрази пред бТВ д-р Дончо Дончев от Военномедицинската академия, който преди година стана доброволец в Covid отделение, разболя се тежко и след оздравяването си дари седем пъти плазма за други пациенти. “Тази година нямам оптимизъм относно пандемията и предпочитам да бъда по-скептичен и въздържан”, коментира той. По думите му, всяка от трите вълни е имала своите характеристики, като сега превес взема рутината. Вече разполагаме с добра инфраструктура, добре оборудвани отделения с кислород, което спасява много човешки животи. "Надеждата да отшуми пандемията е във ваксините", заключи д-р Дончо Дончев.

Под 7% са положителните проби за коронавирус

466 нови случаи на коронавирус са установени през изминалото денонощие от направените 7086 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 7%. Най-много новозаразени има в София - 100, в Стара Загора - 54, във Варна - 44 и в Пловдив - 43. Излекуванитеса 355, починали са 45 души, а в болница се намират 6790 пациенти – от тях 670 в интензивни отделения. 11 медици са диагностицирани с Covid-19 при 13 183 от началото на епидемията. Вчера са поставени 5755 дози ваксини. Имунизираните и с втора доза наброяват 215 074 души.

Желаещи да се ваксинират имаше и на Великден

На Великден в цялата страна останаха отворени т.нар. зелени коридори за хора, които желаят да се ваксинират срещу коронавирус. Пред някои от лечебните заведения дори се извиха опашки. В столицата за имунизация приемаха най-големите болници (Военномедицинската академия, Александровска болница, Пирогов и Медицинският институт на МВР). Здравните власти увериха, че ще има РНК ваксини за всички желаещи.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00