Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светли понеделник е!

Денят поставя началото на Светлата седмица

В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото възкресение.

В православната традиция на българите седмицата е известна и като Нова неделя, тъй като дава началото на цикъл от недели, споменаващи Христовото Възкресение. Позната е и като Томина неделя, защото в неделния ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на неговите ученици, между които бил и апостол Тома, припомня БГНЕС.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. 

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома. Така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресни празнични песнопения, припомня кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Чуйте репортажа ѝ ТУК. 

Още от категорията

„На конци. 1968. Една действителна история“ за българските герои на Пражката пролет

В края на месец август 1968 г., по заповед на комунистическата партия на СССР, войските на Варшавския договор нахлуват в столицата на Чехословакия Прага и слагат край на Пражката пролет.  С нея си отива и идеята за един по-свободен и демократичен..

публикувано на 24.08.21 в 12:15

На гости на Етнографско-археологическия музей в Елхово

Създаден през 1958 г., Етнографско-археологическият музей в гр. Елхово привлича туристите с няколко постоянни експозиции, разположени в различни сгради. Сред тях е изложба, съхранила богатото етнографско наследство на този югоизточен регион...

публикувано на 24.08.21 в 12:04

Честваме 144 години от Шипченската епопея

Днес на връх Шипка в Стара планина ще се проведат чествания по повод 144 години от Шипченската епопея . В честванията ще се включи и президентът и главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, който в 12.00 часа ще приеме почетния строй на Националната..

публикувано на 21.08.21 в 06:10