Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светли понеделник е!

Денят поставя началото на Светлата седмица

В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото възкресение.

В православната традиция на българите седмицата е известна и като Нова неделя, тъй като дава началото на цикъл от недели, споменаващи Христовото Възкресение. Позната е и като Томина неделя, защото в неделния ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на неговите ученици, между които бил и апостол Тома, припомня БГНЕС.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. 

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома. Така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресни празнични песнопения, припомня кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Чуйте репортажа ѝ ТУК. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06