Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светли понеделник е!

Денят поставя началото на Светлата седмица

В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото възкресение.

В православната традиция на българите седмицата е известна и като Нова неделя, тъй като дава началото на цикъл от недели, споменаващи Христовото Възкресение. Позната е и като Томина неделя, защото в неделния ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на неговите ученици, между които бил и апостол Тома, припомня БГНЕС.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. 

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома. Така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресни празнични песнопения, припомня кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Чуйте репортажа ѝ ТУК. 

Още от категорията

Доброволци от чужбина помагат като екскурзоводи в Историческия музей на Каварна

Те   са от Италия, Франция, Албания, Грузия, Турция и Испания, а някои от тях посещават България за първи път. От началото на месец юни 10-ната млади ентусиасти се включват безвъзмездно във всяка една дейност на Историческия музей в град..

публикувано на 10.07.21 в 11:20

Митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София отбелязва своя храмов празник

Днес, когато православната църква почита паметта  на Света великомъченица Неделя, своя празник отбелязват всички храмове, наречени на името на светицата. С тържествена света Литургия днес от 9.00 часа празника си ще отбележи и храмът на Софийската..

публикувано на 07.07.21 в 05:15

Потъналият преди 100 години кораб „Мопанг“ стана археологически обект

Потъналият във водите на Черно море край Созопол кораб „Мопанг“ бе обявен за подводен археологически обект. Така той става защитен от набезите на иманяри, за разлика от много други по дъното на Черно море, казва Найден Прахов, директор на Центъра за..

публикувано на 06.07.21 в 06:25