Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светли понеделник е!

Денят поставя началото на Светлата седмица

В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото възкресение.

В православната традиция на българите седмицата е известна и като Нова неделя, тъй като дава началото на цикъл от недели, споменаващи Христовото Възкресение. Позната е и като Томина неделя, защото в неделния ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на неговите ученици, между които бил и апостол Тома, припомня БГНЕС.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. 

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома. Така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресни празнични песнопения, припомня кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Чуйте репортажа ѝ ТУК. 

Още от категорията

Емблематична тополовградска снимка – Марко Карпузанов с камилите в Тополовград

Камили в Югоизточна България – как камиларството се превърнало в доходен поминък

Камилите пристигат в Кавакли /днешен Тополовград/ от Беломорска и Източна Тракия, заедно със стопаните си, тракийските българи, прокудени от родните им села след Ньойския договор . Така, през 1923-1925 година, камиларството пуска корени в..

публикувано на 05.07.21 в 11:47

Отбелязваме деня на всички български светии

Неделя на Всички български светии е най-новият, подвижен празник в православния ни църковен календар. Той води началото си от 1954 г., когато Светия Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявен за ден на Всички български..

публикувано на 04.07.21 в 05:35

Националният военноисторически музей празнува 105 години

Националният военноисторически музей в София отбелязва своята 105 годишнина със специална програма този уикенд. Началото на празничната програма съвпада с европейската инициатива Нощ на музеите 3 юли. В часовете между 11 и 15 часа ще се проведе..

публикувано на 03.07.21 в 06:10