Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светли понеделник е!

Денят поставя началото на Светлата седмица

В църковния календар всеки от дните от понеделник до неделя след Великден е записан като Светъл, славят се Божията майка и Светите апостоли, славим и честваме Христовото възкресение.

В православната традиция на българите седмицата е известна и като Нова неделя, тъй като дава началото на цикъл от недели, споменаващи Христовото Възкресение. Позната е и като Томина неделя, защото в неделния ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на неговите ученици, между които бил и апостол Тома, припомня БГНЕС.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома, който не повярвал, че Христос е възкръснал. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. 

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома. Така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресни празнични песнопения, припомня кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Чуйте репортажа ѝ ТУК. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10