Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 422

Снимка: Радио Видин

Зелени коридори за ваксинация и на втория ден от Великден

И през днешния празничен ден продължи работата на откритите центрове за поставяне на ваксина срещу Covid-19 в 19 областни градове. В столицата желаещите да се имунизират можеха да го направят в четири големи болници – Военномедицинската академия, “Пирогов”, "Света Анна" и Медицинския институт на МВР. Планът на здравните власти е свободни имунизации да продължат минимум до 9 май. Очаква се от 10 май отново да започне записването за имунизация в електронния портал. Този път хората ще имат правото да избират предпочитаната от тях ваксина.

348 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 348 нови случаи на коронавирус от направените 3194 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Най-много новозаразени има във Варна – 56, в София – 51 и в Бургас - 27. Излекуванитеса 553, починали са 48 души, а в болница се намират 6754 пациенти – от тях 662 в интензивни отделения. Вчера са поставени 3405 дози ваксини и с тях общият им брой става 824 623. Имунизираните и с втора доза надхвърлиха 216 хил. души. 

Очаква ни труден туристически сезон

Между 60 и 70% от големите хотели на морето няма да отварят врати през летния туристически сезон, смята Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма. Причината е “абсолютната несигурност за гостите, които ще идват от чужбина”. Според хотелиера необходимо е правителството да вземе бързи мерки за договаряне с основните ни туристически клиенти - Великобритания, Германия, Русия, Полша. “Все още няма разработена единна регламентация на Европейския съюз за туристите, които ще движат в рамките на общността предвид епидемията от коронавирус. Подобна регламентация се очаква до края на юни, когато обаче ще бъде много късно за записвания", каза още Георги Николчев.

Ваксинираните срещу Covid-19 ще влизат свободно в Дания

Българските граждани, както и тези на останалите страни от Европейския съюз, които са имунизирани с две дози ваксина срещу Covid-19, ще влизат в Дания без да представят резултат от PCR тест. За завършена ваксинационна схема се приема изтичането на 14-дневния период след поставянето на втората доза, уточняват от посолството ни в Копенхаген. Неваксинираните граждани както и досега са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

Отлични познания за Стефка Костадинова и световния ѝ рекорд в скока на височина

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник – „Радио България“ поде викторина с въпроси от българската култура, история, туризъм, спорт и музика. В поредния ѝ брой попитахме онлайн потребителите ни къде..

публикувано на 21.09.21 в 11:13

Кои са били водещите на първите радио предавания за чужбина?

За автори и водещи на първите ефирни предавания на Българското национално радио, излъчвани в чужбина, още през 30-те години на ХХ век са привлечени видни български и чужди интелектуалци.  Така например, редакторът във вестник “Ла пароль булгар”..

публикувано на 28.08.21 в 11:44

Пожарите в Гърция не стихват

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване, информира МВнР. През нощта силен фронт е преминал магистралата Атина-Ламия, при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към..

публикувано на 07.08.21 в 17:07