Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 422

Снимка: Радио Видин

Зелени коридори за ваксинация и на втория ден от Великден

И през днешния празничен ден продължи работата на откритите центрове за поставяне на ваксина срещу Covid-19 в 19 областни градове. В столицата желаещите да се имунизират можеха да го направят в четири големи болници – Военномедицинската академия, “Пирогов”, "Света Анна" и Медицинския институт на МВР. Планът на здравните власти е свободни имунизации да продължат минимум до 9 май. Очаква се от 10 май отново да започне записването за имунизация в електронния портал. Този път хората ще имат правото да избират предпочитаната от тях ваксина.

348 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 348 нови случаи на коронавирус от направените 3194 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Най-много новозаразени има във Варна – 56, в София – 51 и в Бургас - 27. Излекуванитеса 553, починали са 48 души, а в болница се намират 6754 пациенти – от тях 662 в интензивни отделения. Вчера са поставени 3405 дози ваксини и с тях общият им брой става 824 623. Имунизираните и с втора доза надхвърлиха 216 хил. души. 

Очаква ни труден туристически сезон

Между 60 и 70% от големите хотели на морето няма да отварят врати през летния туристически сезон, смята Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма. Причината е “абсолютната несигурност за гостите, които ще идват от чужбина”. Според хотелиера необходимо е правителството да вземе бързи мерки за договаряне с основните ни туристически клиенти - Великобритания, Германия, Русия, Полша. “Все още няма разработена единна регламентация на Европейския съюз за туристите, които ще движат в рамките на общността предвид епидемията от коронавирус. Подобна регламентация се очаква до края на юни, когато обаче ще бъде много късно за записвания", каза още Георги Николчев.

Ваксинираните срещу Covid-19 ще влизат свободно в Дания

Българските граждани, както и тези на останалите страни от Европейския съюз, които са имунизирани с две дози ваксина срещу Covid-19, ще влизат в Дания без да представят резултат от PCR тест. За завършена ваксинационна схема се приема изтичането на 14-дневния период след поставянето на втората доза, уточняват от посолството ни в Копенхаген. Неваксинираните граждани както и досега са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

Хоспитализираните с Covid-19 вече са под 1000

87 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Положителни са 0,6% от направените 14 174 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новите случаи в София – 14. В 8 области няма новозаразени. Регистрираните активно..

публикувано на 07.07.21 в 09:11
Димитър Николов и неговата спътница в радио, и в живота – Боряна Желева

Димитър Николов: Музиката, Музата и Радио България осмислят живота ми

БНР е влязло в живота и задълго е останало школа, музикална сцена и вдъхновение за композитора Димитър Николов. Той е сред малцината наши колеги, които можем да наречем доайени на музикалната редакция в Радио България. В продължение на близо 40..

публикувано на 06.07.21 в 16:47

Броят на починалите от коронавирус е най-висок от месец

98 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие. Това е 0,5% от направените 19 607 теста , сочи Единният информационен портал. Във вторник, който обичайно е денят от седмицата с най-много случаи заради допълване на данните от..

публикувано на 06.07.21 в 08:42