Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

118 години от гибелта на Гоце Делчев

На 4 май се навършват 118 години от смъртта на Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно прераснали във ВМОРО - Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Роден е в град Кукуш, Егейска Македония, на 4 февруари 1872 г. в семейството на Никола и Султана Делчеви. Завършва българска мъжка гимназия в Солун. Там заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов създава таен революционен кръжок заедно с за свободата на Македония.

В началото на месец май 1903 г., на път за среща с водачите на Серския революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжението на турска потеря в село Баница, Серско. Въоръжената група, командвана от майор Хюсеин Тефиков, съвипускник на Гоце Делчев, блокира селото в нощта на 3 срещу 4 май, по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците оттам, но - неуспешно. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит. Това е невъзвратима загуба за революционната организация, която остава без един от най-силните си водачи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10

Задушница е, почитаме паметта на починалите ни сродници

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и..

публикувано на 09.03.24 в 05:05