Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Светли Вторник почитаме Богородица

Във втория и третия ден от Светлата седмица православните българи отдават почит на Света Богородица.

В по-старите традиции, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според стародавното поверие раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Традициите повеляват по време на Светлата седмица да не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не се смятали за подходящи.

През тази седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и Св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят Светите апостоли Йоан и Яков, на Светли петък - апостол. Петър, а на Светла събота - св. Йоан Кръстител. Неделята се нарича Томина, защото чества апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".

Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се прославя явяването на Светия Дух при апостолите - на 50-ия ден след Възкресението. Това е денят на Светата Троица. Смята се, че тогава се ражда и Христовата църква. 

Още от категорията

Светска суматоха, разделни къпални и стражари-надзиратели – Варна преди 100 години

След Освобождението (морската ни столица е последният освободен от османско владичество български град – на 27 юли 1878г. – бел. ред.) местната управа започва да полага първите опити за развитието на Варна като морска дестинация. За целта се теглят..

публикувано на 02.06.21 в 11:22

2 юни – ден за почит пред паметта на героите

Навършват се 145 години от паметния за историята ни ден – 2 юни 1876 г., когато в огъня на борбата за национална независимост България губи един от най-значимите си герои – поета-революционер Христо Ботев. Със своя непокорен дух и всеотдайност..

публикувано на 02.06.21 в 07:05

„Среброто на траките“ гостува в Бургас

Изложбата „Среброто на траките“ гостува в Археологическия музей в черноморския ни град Бургас. Тя е на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. В експозицията са включени 70 от най-представителните..

публикувано на 02.06.21 в 05:45